perjantai 5. helmikuuta 2010

Muslimikeksintöjä, jotka muuttivat maailmaa

Käsiini sattui mielenkiintoinen artikkeli, jossa kerrotaan muslimien tekemistä keksinnöistä. Artikkeliin on listattu kymmenen erityisen merkittävää keksintöä, jotka ovat muokanneet modernia maailmaa. Alla kyseinen listaus.

1. Leikkaustaito
Noin vuoden 1000 paikkeilla lääkäri Al Zahrawi julkaisi 15oo-sivuisen kuvitetun leikkaustietokirjan, jota käytettiin Euroopan lääketieteellisenä viittauskirjana seuraavat 500 vuotta. Al Zahrawi teki monia lääketieteellisiä keksintöjä, ja hänen tiedetään tehneen esimerkiksi ensimmäinen todistettu keisarinleikkaus.

2. Kahvi
Kahvia valmistettiin ensimmäisen kerran Jemenissä noin 800-luvulla. Alunperin kahvi auttoi suufeja pysymään hereillä yöllisissä rukouksissa; myöhemmin se kulkeutui opiskelijoiden mukana Kairoon ja siitä edelleen 1200-luvulla Turkkiin.

3. Lentokone
Abbas ibn Firnas oli ensimmäinen ihminen, joka yritti rakentaa lentokoneen ja lentää sillä. Hän rakensi 800-luvulla jättimäisiä linnunsiipiä muistuttavan lentolaitteen. Hän teki lentokokeilunsa Cordobassa Espanjassa, onnistui pysymään hetken ilmassa ja vahingoitti tiettävästi osittain selkänsä.

4. Yliopisto
Vuonna 859 marokkolainen prinsessa Fatima al-Firhi perusti Fezin kaupunkiin ensimmäisen tutkintoja myöntävän yliopiston. Hänen sisarensa Miriam perusti puolestaan moskeijan ja yhdessä niistä muodostui kompleksi nimeltään al-Qarawiyyin Mosque and University. Se on toiminnassa edelleen ja muistuttaa islamin oppineisuuden traditiosta.

5. Algebra
Sana 'algebra' on peräisin persialaisen matemaatikon Al-Khwarizmin 800-luvulla julkaisemasta teoksesta "Kitab al-Jabr Wa l-Mugabala". Algebran juuret ovat kreikkalaisessa ja hindujärjestelmissä; uutena algebraan tulivat nyt rationaali- ja irrationaaliluvut sekä geometriset taajuudet.

6. Optiikka
Monet optiikan tärkeimmistä edistysaskeleista on otettu muslimimaissa. Vuoden 1000 paikkeilla Ibn al-Haitham todisti, että ihmiset näkevät esineet niistä heijastuvan valon kautta, joka osuu silmiin. Näin hän kumosi euklidisen ja Ptolemaioksen teoriat siitä, että valo oli peräisin silmästä itsestään. Sama fyysikko kehitti myös camera obscura-ilmiön, joka selittää miksi ihminen näkee kohteet oikeinpäin.

7. Musiikki
Monet soittimet ovat peräisin Lähi-idästä, kuten luuttu ja rahab, viulun kantamuoto. Modernien musiikkiskaalojen kerrotaan olevan peräisin arabialaisesta aakkostosta.

8. Hammasharja
Profeetta Muhammadin -rauha hänelle - kerrotaan olevan hammasharjan käytön popularisoija. Hän käytti Meswak-puun oksaa puhdistamaan hampaansa ja raikastamaan hengityksensä. Meswak-puun kaltaisia aineita käytetään myös nykyisissä hammastahnoissa.

9. Kampi
Monet modernin automatiikan keksinnöt ovat peräisin islamilaisesta maailmasta, mukaan lukien kampi-varsijärjestelmä. Kiertoliikkeen yhdistäminen lineaariseen liikkeeseen mahdollistaa painavien kappaleiden siirtämisen. Tämä 1100-luvulla Al-Jazarin tekemä keksintö on levinnyt ympäri maailman moniin eri käyttötarkoituksiin.

10. Sairaala
Nykyaikaiset sairaalat osastoineen ja opetuskeskuksineen ovat peräisin 800-luvun Egyptistä. Ensimmäinen sairaala oli nimeltään Kairossa sijaitseva the Ahmad ibn Tulun Hospital ja se tarjosi islamin periaatteiden mukaisesti ilmaista hoitoa kaikille sitä tarvitseville. Kairosta vastaavanlaiset sairaalat levisivät vähitellen ympäri islamilaista maailmaa.
Artikkeli kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta http://www.iviews.com/Articles/articles.asp?ref=CN1001-4070

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...