tiistai 30. maaliskuuta 2010

Kirja-arvio: Sähkökissa

Sähkökissa kuuluu Torey Haydenin kirjailijauran alkupään tuotantoon; kirja on ilmestynyt suomeksi jo reilut kymmenen vuotta sitten. Se onkin tyyliltään jonkin verran erilainen kuin hänen viimeisimmät teoksensa, joissa tyyli on vakiintunut tietynlaiseksi, tunnistettavaksi. Kirjan terapeuttina toimii Haydenin itsensä sijaan James, joka pitää omaa klinikkaa yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa.


Jamesin potilaana on yhdeksänvuotias Conor, joka on diagnosoitu autistiseksi. Vähitellen James kuitenkin huomaa, että pojan ongelmien taustalla ovat monimutkaisemmat syyt eikä aikaisempi diagnoosi pidä paikkaansa. Samalla Conorin äiti, kirjailijana tunnettu Laura osoittaa kiinnostusta Jamesia kohtaan. Hän paljastaa Jamesille yksityisissä keskiviikkoillan istunnoissa elämäntarinansa: lapsuuden sijoitusperheessä, seksuaalisen hyväksikäytön, sosiaalisen elämänsä kehittymättömyyden ja lopulta paon pään sisäiseen mielikuvitusmaailmaan. Sähkökissa onkin yhtä aikaa kirja Conorin ja Jamesin terapiaistunnoista ja tarina Lauran todennäköisestä jakomielitaudista.

Täytyy myöntää, että kaikista tähän mennessä lukemistani Haydenin kirjoista Sähkökissa on vähiten mieleeni. Yleensä pidän Haydenin kirjoista paljon (enhän muuten lukisi niitä), mutta toisin kuin muissa kirjoissa, tässä Jamesin käyttämä menetelmä, hänen asettamansa tavoitteet ja niiden toteutuminen tai toteutumattomuus jäävät hyvin vähälle huomiolle. Hänellä ei tunnu olevan teraipan suhteen selkeää aikataulua tai päämäärää, tai ainakaan se ei tule kirjassa kunnolla esille. Toiseksi kirjassa on käytetty runsaasti tilaa Lauran fantasiamaailman käsittelyyn. Minulle, joka olen kiinni todellisessa maailmassa, sivujen mittaiset mielikuvitukselliset tarinat menivät hieman yli, vaikkakin ne varmaan auttavat ymmärtämään sitä, miksi Laura ja Conor ovat kehittyneet sellaisiksi kuin lukija heidät kirjassa tuntee. Kaiken kaikkiaan kirjassa on aika aavemainen pohjavire, joka vielä korostuu kirjan loppuratkaisun myötä.


Tekniset tiedot:
Hayden, Torey: Sähkökissa
Suomentaja: Satu Leveelahti
ISBN: 951-1-14917-2
Otava 1999
Sidottu, 525 s.
Kirjastoluokka: 84.2

1 kommentti:

  1. Itellenikin oli todella puuduttavaa lukea noita Lauran mielikuvitustarinoita, hyppäsin yli ne sitten...
    Haydenin tositapahtumista kertovat kirjat sen sijaan ovat erittäin lähellä sydäntä.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...