sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Kirja-arvio: Ystävä sä lapsien. Komisario Guido Brunettin tutkimuksia

En ollut aikaisemmin lukenut Donna Leonin kirjoja, vaikka olen aina silloin tällöin nähnytkin hänen kirjojaan myytävänä tai lainaushyllyssä. Tällä kertaa päätin tehdä poikkeuksen, sillä Ystävä sä lapsien-teoksen aihepiiri kuulosti sen verran mielenkiintoiselta ja ajankohtaiselta, etten voinut jättää sitä väliin: lapsikauppa ja laittomat adoptiot ovat minulle vielä tuntematon asia, joten ehkäpä siitä avautuisi tämän kirjan kautta jotakin lisää, ajattelin.

Kirjan tapahtumapaikkana toimii pääosin Venetsia ja päähenkilönä jo otsikossakin mainittu komisario Guido Brunetti. Hän saa tutkittavakseen lastenlääkärin tapauksen: karabinieerit (ilmeisesti jonkinlaiset tarkastajat, tätä termiä ei kirjassa ole suomennettu) olivat tehneet tarkastuksen lääkärin kotiin epäillessään tätä laittomasta adoptiosta, pahoinpidelleet lääkärin sairaalakuntoon ja vieneet lapsen. Tutkimukset vievät komisarion Veronan hämäräperäisille hedelmällisyysklinikoille ja haamulääkärinaikoja varanneiden apteekkarien luo.

En ole poliisiromaanien erityinen ystävä, mutta tämän kirjan pystyi kyllä hyvin lukemaan läpi. Siinä nostetaan esiin ajankohtaisia kysymyksiä maapallon väestönkasvusta, liikakansoituksesta ja toisessa ääripäässä eurooppalaisten lisääntyneistä ongelmista saada omia lapsia. Surullista kyllä, on olemassa maailma, jossa lapsia voi ostaa rahalla. Toisaalta esiin nousee myös kysymys siitä, onko laittomasti adoptoitujen lapsien parempi kasvaa vanhemmiksi tuntemiensa aikuisten kanssa kuin joutua tarkastusten seurauksena orpokotiin odottamaan biologisten vanhempien löytymistä, jotka eivät heitä välttämättä halua kasvattaa. Näitä kysymyksiä jäin pohtimaan vielä kirjan lukemisen jälkeenkin, joten teos lienee näin hoitanut tehtävänsä: herättänyt ajatuksia.

Tekniset tiedot:
Leon, Donna: Ystävä sä lapsien. Komisario Guido Brunettin tutkimuksia
Suomentaja: Kristiina Rikman
ISBN: 978-951-1-23176-9
Otava 2009
Sidottu, 280 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...