maanantai 22. maaliskuuta 2010

Paratiisi - joitakin ominaispiirteitä

Olen lukenut viime päivinä kirjaa Paradise and Hell, jonka on kirjoittanut Dr. Umar S. al-Ashqar. Kirja on osa kahdeksanosaista Islamic Creed Series-nimistä sarjaa, jossa käsitellään osa osalta islamin pääpiirteitä ja -oppeja Koraanin ja sunnan pohjalta.

Tässä Paratiisia ja Helvettiä käsittelevässä osassa on käsitelty perusteellisesti näitä molempia kuoleman ja Tuomiopäivän jälkeisiä paikkoja. Itselleni sen lukeminen on ollut valistavaa, sillä en ollut aikaisemmin löytänyt vastaavia kirjoja Suomesta. Yksiselitteisiä vastauksia en kuitenkaan ole vielä pohdinnoilleni saanut. Kirjassa esimerkiksi todetaan useassakin kohdassa, että tuhannesta ihmisestä vain yksi pääsee Paratiisiin. Sinne pääsyyn eivät riitä vain hyvät teot, vaan tarvitaan aina lisäksi Jumalan - kunnia ja ylistys Hänelle - armo. Toisaalta jos ihmisellä on vain atomin painon verran uskoa, hän voi silti päästä Paratiisiin, jos Jumala armossaan niin päättää. Ainoa yksiselitteisesti Paratiisiin pääsyn estävä asia on monijumalaisuus, jonkin muun asettaminen Jumalan rinnalle.

Hadithien mukaan suurin osa Paratiisin asukkaista on ollut tässä elämässä köyhiä, kun taas Helvetin asukkaista suurin osa on naisia. Paratiisin asukkaiden kuvataan olevan nuoruutensa ikuisesti säilyttäviä, noin 35-vuotiaita miehiä ja naisia. He eivät tunne nälkää eivätkä janoa eikä heidän tarvitse koskaan nukkua. Paratiisissa ei ole varsinaisia öitä eikä päiviä, vaan ajankulun huomaa valon määrän ja suunnan muuttumisesta. Kaikki tämän maailman epämukavuus puuttuu (ihmisten ei tarvitse käydä esimerkiksi käymälässä eikä naisilla ole kuukautisia); sen sijaan ihmiset elävät sopusoinnussa rinnakkain ja Jumalaa aamuin illoin ylistäen. Vaatteet eivät koskaan kulu ja talot on tehty hienoimmista rakennusaineista.

Paratiisin ilojen sanotaan kirjan mukaan olevan tämän maailman iloja parempia seuraavista syistä:
- tämän mailman ilot ovat katoavia, kun taas Paratiisin ilot kestävät ikuisesti
- Paratiisissa laatu kaikkinensa on parempaa
- Paratiisissa ei ole mitään epäpuhtauksia eikä tämän maailman pettymyksiä
- Paratiisin ilot ovat ikuisia
- nautintojen etsiminen tässä maailmassa ja tuonpuoleisen laiminlyöminen johtaa katumukseen ja suruun, kun ihminen joutuu Helvetin tuleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...