perjantai 16. huhtikuuta 2010

Kertomuksia Aatamista ja Eevasta

Aatami on ensimmäinen islamin profeetoista, rauha hänelle. Aatamin kerrotaan eläneen ensin yksin, kunnes Jumala loi hänen elinkumppanikseen Eevan. Yhdessä he muodostivat ihmiskunnan ensimmäisen sukupolven. Aatamista kerrotaan toki myös kristillisissä ja juutalaisissa Pyhissä kirjoissa, mutta seuraavaksi muutamia kertomuksia Aatamista ja Eevasta siten kuin islam heidät tuntee.

Jumala osoitti Aatamille kunnioitusta neljällä tavalla: Hän loi hänet Jalolla kädellään, puhalsi hengen hänen sieluunsa, käski enkeleiden kumartua hänelle ja opetti hänelle kaikkien asioiden nimet. Kaikki enkelit Iblistä lukuun ottamatta osoittivat kunnioitustaan Aatamille. Iblis oli kateellinen, sillä enkelit oli luotu tulesta, kun taas Aatami oli luotu savesta.

Oppineiden keskuudessa on erimielisyyttä sen suhteen, oliko Aatamin ja Eevan asuttama Paratiisi maan päällä vai taivaissa. Joidenkin mukaan kyseessä oli paikka maan päällä, sillä Jumalan lupaamassa Paratiisissa ei ole mitään epämukavuuksia, kiusauksia, yötä eikä päivää. Toisten oppineiden mukaan kyseinen paikka oli taivaassa, sillä syntiinlankeemuksen jälkeen Eevan ja Aatamin tuli laskeutua Jumalan määräyksestä maan päälle. Aatamin ja Eevan asuinpaikka oli mahdollisesti heitä varten erikseen luotu, vain heille tarkoitettu paikka. Ei ole myöskään yksimielisyyttä siitä, kuinka kauan aikaa Aatami ja Eeva viettivät Paratiisissa.

Kerrotaan, että Jumala loi Aatamin perjantain viimeisenä tuntina ja pejantaina heidät myös karkotettiin Paratiisista. Tuohon aikaan päivän pituus vastasi joidenkin hadithien mukaan kuutta tuhatta vuotta. Yksi tunti vastasi 83 vuotta ja neljää kuukautta. Tämän mukaan Paratiisissa vietetty aika olisi ollut melko pitkä. Aatamin kerrotaan olleen pelkässä ruumiin muodossa neljäkymmentä vuotta ennen kuin Jumala puhalsi häneen hengen. Paratiisissa Aatami ja Eeva olivat huomattavasti suurikokoisempia kuin laskeuduttuaan maahan, jolloin he kutistuivat normaalin ihmisen kokoon.
Eevan kerrotaan olleen raskaana joidenkin kertomusten mukaan peräti 120 kertaa, ja huomattava määrä raskauksista oli kaksoisraskauksia. Samasta raskaudesta peräisin olevien kaksosten ei ollut sopivaa mennä naimisiin keskenään, joten puolisot olivat peräisin aina eri raskauksista.

Aatamin kerrotaan eläneen lähes tuhat vuotta. Eri hadithien mukaan hän pyysi Jumalaa siirtämään omasta iästään 40-60 vuotta pojalleen Davidille (Dawood), jotta tämä voisi elää pidempään. Lahjoitettu vuosimäärä väheni Aatamin omasta tuhannen vuoden eliniästä. Joidenkin hadithien mukaan Aatami olisi elänyt täydet tuhat vuotta; näiden lähteiden mukaan puuttuva vuosimäärä tulee täyteen, kun Paratiisissa vietetyt vuodet lasketaan yhteen maan päällä vietettyjen kanssa. Aatamin hautapaikasta ei ole yksimielisyyttä. Joidenkin arvioiden mukaan hauta sijaitsee Intiassa lähellä vuorta, jolta hän laskeutui Paratiisista. Toisen arvion mukaan hauta sijaitsee Abu Qubaysin vuorella Mekassa. Erään oppineen mukaan Nooa on haudannut Aatamin ja Eevan tulvan aikaan lähelle Jerusalemia. Jumala tietää parhaiten.

Yllä olevat kohdat ovat peräisin kirjasta Stories of the Prophets, jonka on kirjoittanut Ibn Katheer. Kirjan tarinat ovat peräisin Koraanin lisäksi eri hadith-kokoelmista, erityisesti luotetuimpina pidetyistä Muslimin ja Bukharin kokoelmista. Kirjassa ei toki ole kaikkien profeettojen tarinoita - heitä on islamin mukaan historian kuluessa ollut yhteensä 124 000, rauha heille kaikille - vaan sellaisista, joista on tallennettu tietoja hadith-kokoelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...