keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kirja-arvio: Nojoud, 10 vuotta, eronnut

Nojoud on nuori jemeniläistyttö, joka on varttunut varhaislapsuutensa pienessä ja syrjäisessä maalaiskylässä. Tarkkaa ikäänsä hän ei tiedä, hänellähän ei ole henkilötodistusta, mutta hän on arviolta noin kymmenen vuoden ikäinen. Jossakin vaiheessa köyhä perhe muuttaa Jemenin pääkaupunkiin Sanaan. Kerjääminen ja pienimuotoinen kaupustelu ei kuitenkaan riitä tuomaan perheelle tarpeeksi tuloja, vaan Nojoudin isä päättää naittaa hänet kolmekymppiselle miehelle. Toiseksi syyksi isä ilmoittaa sen, että perheen kunnia on vaarassa esimerkiksi naapurimiesten vuoksi.

Niinpä Nojoudista tulee lapsivaimo. Aviolittosopimuksen vastaisesti hänen aviomiehensä ei kuitenkaan ole kajoamatta häneen, kunnes hän on saavuttanut murrosiän eikä hän anna Nojoudin leikkiä ikäistensä lasten kanssa. Hänen täytyy lopettaa koulunkäynti heti avioiduttuaan. Kaiken kaikkiaan aviomiehen perhe osoittautuu säälimättömäksi häntä kohtaan ja hänen miehensä pahoinpitelee ja halventaa häntä perheensä tuella. Nojoudin tilanne käy kestämättömäksi ja hänen onnistuu paeta oikeustalolle, jossa hän vaatii saada avioeron. Alkaa kamppailu perinteisiä ajattelutapoja vastaan, jossa tiedotusvälineet ovat näkyvästi esillä alusta alkaen. Nojoudin tapauksesta nousee pian kansainvälinen kohu.

Nojoud, 10 vuotta, eronnut on pieni kirjanen, joka kertoo suuren tarinan lapsivaimon itsensä näkökulmasta. Nojoudin tarinan rohkaisemina muutama muukin lapsivaimo on alkanut vaatia ja saanut avioeron väkivaltaisesta liitosta. Samalla useissa maissa on rohkaistuttu keskustelemaan lapsiavioliittojen riskeistä ja laissa säädettyjä avioliiton alaikärajojen noudattamista on alettu valvoa tehokkaammin. Se on mielestäni hyvä suunta, ja jos tämä kirja osaltaan voi viedä asiaa eteenpäin, tietävät lapsivaimot jatkossa paremmin oikeuksistaan.

Tekniset tiedot:
Ali, Nojoud ja Delphine Minoui: Nojoud, 10 vuotta, eronnut
Suomentaja: Päivi Pouttu-Deliere
ISBN: 978-951-208-038-0
Gummerus 2009
Sidottu, 182 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...