sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Kirja-arvio: Palatsipäiväkirja. 12 vuotta prinssi Charlesin hovikirjurina

Palatsipäiväkirja on Sarah Goodallin muistelmateos hänen vuosistaan prinssi Charlesin palveluksessa Englannin hovissa 1980-luvun loppuvuosilta aivan 2000-luvun alkuun. Goodall vaikuttaa iloluontoiselta ihmiseltä, joka osaa nauraa omille kömmähdyksilleen, kosteille juhlille ja vaihtuville poikakavereilleen. Hänellä on sisäinen Nanny, eräänlainen järjen ääni, joka palauttaa hänet tarpeen tullen takaisin maan kamaralle. Palkka prinssin hovikirjurina ei ole kummoinen, mutta ainakin siihen sisältyy hienoja luontoisetuja ja hovin ammattinimikkeetkin ovat omaa luokkaansa! Yli kymmenen palvelusvuoden jälkeen Goodall ajautuu kuitenkin sellaisiin ongelmiin, ettei hän niistä enää puhumalla selviä.

Englannin kuninkaallisten elämä näyttäytyy kirjassa juhlien ja mitä erilaisimpien skandaalien sävyttämänä vuoristoratana. Goodallin palvelusvuodet ajoittuvat niihin vuosiin, kun prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioliitto alkaa lopullisesti rakoilla ja molemmilla on tahoillaan omat rakastettunsa. Lopulta prinsessa Diana kuolee traagisissa merkeissä Pariisissa ja prinssi Charles avioituu Camillansa kanssa. Samoihin aikoihin Goodallin vuodet hovikirjurina ovat ohi, mutta muistot palatsin yli kymmenestä vuodesta eivät katoa.

Tämänkaltaisten kirjojen suosion voi ymmärtää ihmisten puhtaalla tirkistelynhalulla. Samasta syystä monet juorulehdetkin tekevät kauppansa. Kuninkaallisten elämä ja arki ovat niin tavallisesta kuolevaisesta poikkeavia, että voi hyvin arvata lähes jokaisen heidän lähipiirissä olleen julkaiseman teoksen saavan lukijoita. Itselleni jäi prinssi Charlesista kirjan perusteella aika yksinäinen kuva: hänen asemassaan ei voi koskaan olla varma, kuka on todellinen ystävä ja kuka puolestaan tekee hänelle palveluksia vain hänen asemansa vuoksi. Palatsipäiväkirja on viihdyttävästi kirjoitettu, joskin epäilen kaikkien "paljastusten" todenpitävyyttä.


Tekniset tiedot:
Goodall, Sarah ja Nicholas Monson: Palatsipäiväkirja. 12 vuotta prinssi Charlesin hovikirjurina
Suomentaja: Jelena Vallenius
ISBN: 978-952-5613-49-0
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2007
Nidottu, 382 s.
Kirjastoluokka: 99.1

3 kommenttia:

  1. Kiitos arviosta! Hmm... Enpä taida sittenkään lukea tätä kirjaa vaikka se tuolla odottaa lukupinossa – vaikuttaa vähän liian hömpältä. :)

    VastaaPoista
  2. Tuo kirja on tosiaan aika kevyttä luettavaa, joten jos tykkäät tietokirjallisuudesta ja vakavammista aiheista, ei tämä kirja ole siihen ehkä se ihan sopivin valinta.

    VastaaPoista
  3. Olen menossa Lontooseen ja todella mukava tunnelmanluoja oli tämä kirja! Oli siinä paljon sellaistakin, mitä ei lukematta tietäisi. Sinänsä se kenen kanssa kukin vehtasi ei ollut minulle keskeisintä siinä kirjassa.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...