maanantai 5. huhtikuuta 2010

Kirja-arvio: Paluu viidakkoon

Paluu viidakkoon on Sabinen tarina hänen paluustaan lapsuutensa viidakkoon viidentoista vuoden poissaolon jälkeen. Sabine kasvoi ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Länsi-Papuan viidakossa fayu-heimon parissa yhdessä vanhempiensa kanssa, kunnes muutti 17-vuotiaana opiskelemaan Sveitsiin. Nykyisin hän asuu lapsineen Saksassa. Lapsuutensa tarinan Sabine on kertonut kirjassa Viidakkolapsi ja Paluu viidakkoon on jatkoa tälle tarinalle.

Sabinen matkan tarkoituksena on saada tietyllä tavalla välit selviksi menneisyyden kanssa, jotta hän voisi jatkaa elämäänsä Saksassa. Matka osoittautuu kuitenkin erilaiseksi kuin hän on ajatellut: lapsuuden muistot palaavat mieleen ja hän tuntuu ottavan vanhan paikkansa yhteisössä kuin puuttuva palapelin pala. Paluu Saksaan tuntuu päivä päivältä entistä vaikeammalta eikä sitä helpota yhtään tieto siitä, että hänen pienilukuinen, rakas fayu-heimonsa on vaarassa hävitä kokonaan hallituksen väkivaltaisten iskujen seurauksena. Sabine päättää julkaista silminnäkijöiden kertomukset oman henkensä uhalla.

Paluu viidakkoon on kertomus kulttuurien yhteentörmäyksestä, oman identiteetin pohtimisesta ja oman paikan etsimisestä. Sabine näkee kotiheimonsa ikivanhan elämäntavan saaneen uusia vaikutteita, mutta näkee toisaalta myös kotimaansa Saksan uudessa valossa. Kirja ylitti odotukseni: se on huolella kirjoitettu ja peilaa taitavasti kahden kulttuurin välissä elävän henkilön minäkuvaa.

Tekniset tiedot:
Kuegler, Sabine: Paluu viidakkoon
Suomentaja: Ilona Nykyri
ISBN: 951-556-129-9
Otava 2007
Sidottu, 302 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...