maanantai 26. huhtikuuta 2010

Profeetta Abrahamin elämä

Profeetta Abraham (Ibraheem), rauha hänelle, oli minulle aikaisemmin kristinuskon ja Raamatun kautta hämärästi tuttu henkilö. Abraham on myös islamin arvostama profeetta, joten seuraavaksi olen koonnut muutamia katkelmia hänen elämänsä varrelta siinä muodossa kuin hänestä kerrotaan Koraanissa ja muissa islamilaisissa lähteissä.

Abrahamin kerrotaan syntyneen Babyloniassa perheen toiseksi pojaksi. Perhe muutti sittemmin Jerusalemin lähistölle ja sieltä Arabian niemimaalle ja Syyriaan. Tuohon aikaan Abrahamin asuinseudun kansat palvoivat seitsemää tähteä ja kumartuivat pohjoisnapaa kohti. Niinpä Jumala, kunnia ja ylistys Hänelle, lähetti Abrahamin johdattamaan ihmiset oikealle tielle. Hän kohtasi paljon vastustusta aina omasta isästään lähtien. Viimein vastustajat päättivät heittää Abrahamin tuleen, mutta Jumala muutti tulen niin viileäksi ettei se vahingoittanut häntä. Myöhemmin Abraham sanoi, että tulessa ollessaan ne 40-50 päivää olivat hänen elämänsä parhaimmat.

Abrahamin vaimon nimi oli Saara (Sârah). Hän oli hedelmätön ja siten heillä ei ollut lapsia. Heidän oltuaan kaksikymmentä vuotta Jerusalemissa Saara ehdotti Abrahamille, että he ottaisivat orjatytön nimeltään Hager, jonka kanssa Abraham voisi saada lapsia. Niinpä suunnitelma pantiin toimeen.

Vaikka orjatytön raskaudella oli Saaran suostumus, Saara tuli mustasukkaiseksi poikavauvasta. Osittain syynä oli se, että Hager tuli ylpeäksi ja piti itseään omistajaansa Saaraa parempana. Saara valitti asiasta Abrahamille, joka kuljetti Hagerin ja heidän yhteisen poikansa Ismaelin paikkaan, jossa ei ollut muita asukkaita eikä juuri kasvillisuuttakaan. Jumala pitäisi heistä huolen. Hager juoksi seitsemän kertaa Marwah-vuoren luokse ja takaisin laaksoon etsiessään pojalleen juotavaa, kunnes kuuli enkelin äänen, joka johdatti hänet nykyisin zamzam-lähteenä tunnetulle alueelle. Tämä juoksu on edelleen osa pyhiinvaellusta.

Abrahamin ollessa 99-vuotias hänen poikansa Ismael oli 13-vuotias. Tuolloin Abraham sai Jumalalta ilmoituksen ympärileikata poikansa sekä kaikki jotka asuivat heidän keskuudessaan mukaan lukien orjat. Tämän ilmoituksen myötä ympärileikkaus tuli koskemaan kaikkia miespuolisia henkilöitä. Abraham ympärileikkasi itsensä ollessaan 120-vuotias.

Lopulta Saara synnytti Iisakin ollessaan jo 90-vuotias. Abrahamillakin oli tuolloin ikää jo sata vuotta. Tämän jälkeen he saivat vielä Jaakobin. Jaakobin kerrotaan rakentaneen Al-Aqsan moskeijan ja Abraham ja Ismael rakensivat puolestaan Masjid Al-Haramin moskeijan. Abrahamin kerrotaan myös rakentaneen Kaaban. profeetan sanoma julistettiin yleiseksi viestiksi kaikille kansoille rodusta, kansallisuudesta ja kielestä riippumatta.

Kenties kuuluisin tapaus Abrahamin elämässä oli hänen poikansa Ismaelin uhraaminen. Abraham sai Jumalalta käskyn uhrata poikansa viiltämällä tämän kaulasuoni terävällä veitsellä. Ennen tekoaan hän kertoi aikeestaan ja kysyi pojaltaan, mitä mieltä tämä oli teosta. Ismael osoitti kuuliaisuutta ja tottelevaisuutta isäänsä ja Jumalan tahtoa kohtaan ja sanoi, että Abrahamin tulee toimia saaneensa käskyn mukaisesti. Kun Abraham ryhtyi toimeen, veitsi ei kuitenkaan viiltänyt suonta; Jumala jätti Ismaelin henkiin ja oli näin koetellut Abrahamin uskon ja kuuliaisuuden lujuutta. Abraham toimii näin hyvänä esimerkkinä muille uskoville. Uhraustapahtuma on kuvattu myös yllä olevassa kuvassa ja se johti toisen vuosittaisen merkittävän islamilaisen juhlan, Eid al-Adhan, syntyyn.

Yllä olevat kohdat ovat peräisin kirjasta Stories of the Prophets, jonka on kirjoittanut Ibn Katheer. Kirjan tarinat ovat peräisin Koraanin lisäksi eri hadith-kokoelmista, erityisesti luotetuimpina pidetyistä Muslimin ja Bukharin kokoelmista. Kirjassa ei toki ole kaikkien profeettojen tarinoita - heitä on islamin mukaan historian kuluessa ollut yhteensä 124 000, rauha heille kaikille - vaan sellaisista, joista on tallennettu tietoja hadith-kokoelmiin.

Kuvan lähde: http://www.muslimfestivals.org/archive/history/eid_al_adha.htm

3 kommenttia:

 1. Todella hyvin tehty ja kiitos kovasti että olet julkaissut tämän sivun nettiin myös,tämä sivu auttoi minua todella paljon esseeni.
  Tosi hyvin tietoo Porfeetta Ibrahimista rauha hänen kanssaan.
  Ja ei muuta sanottavaa kun loistavasti tehty;)
  Ja olisi vielä kivempaa jos tulis muistakin proofetoista tietoa :)
  ..

  VastaaPoista
 2. Salam anonyymi,
  kiitos kommentistasi. Lämmitti mieltä kuulla, että tekstinäni on ollut jollekin ihan konkreettista hyötyä. Sellainen piristää aina mieltä :).

  Profeetta Iisaasta (Jeesus) kirjoitinkin jo lyhyesti aikaisemmin (lähinnä ranskalaisilla viivoilla), Aadamista löytyy niin ikään lyhyitä tarinoita ja tarkoituksenani on jatkossa kirjoittaa tiivistelmät myös muista merkittävimmistä profeetoista, kuten Nooasta (Nuuh) ja muistakin joista tuntuu saavan tekstiä aikaiseksi. Kunhan saisin ensin luettua heistä itse, sillä tällä hetkellä tuntuu olevan aika monta rautaa tulessa :).

  VastaaPoista
 3. assalamu aleikum löysin googlesta tänne työstän itse juuri isompaa käännöstä Aabrahamin tarinasta. Aadamin tarina on jo valmis, sen voi ladata ilmaiseksi täältä: http://codingowl.net/freebies/story-of-adam-in-finnish/

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...