tiistai 13. huhtikuuta 2010

"Rusinat pullasta"-mentaliteetti

Oletetaan, että olet opiskelija. Ehkä olet tosielämässäkin sellainen, mutta tässä ajatusleikissä et ole oikein motivoitunut tekemään kaikkea, mitä opettajat sinulta vaativat ja toivovat. Perjantain viimeisillä luennoilla sinua harvemmin näkee, sillä viikonlopun ilot kutsuvat jo. Niinpä moni kirjatentti on jäänyt suorittamatta, monet tentitkin kun on joku keksinyt sijoittaa opiskelijoiden kiusaksi perjantai-iltapäivään. Kyllähän ne vielä ehtii, sitten joskus tulevaisuudessa.. Toisaalta myöskään aamuluennot voi mielestäsi hyvin jättää väliin, ellei kyseessä ole jokin erityisen kiinnostava kurssi tai ellei kurssilla ole läsnäolopakkoa.

On opiskelussa toki mielestäsi hyviäkin puolia. Opiskelijakortilla saa mukavia alennuksia ja ainakin osa kurssikavereista on omaksunut saman asenteen kuin sinä: akateemisesta vapaudesta kannattaa ottaa kaikki irti nyt kun se on vielä mahdollista. Miksei siis poimia pullasta vain rusinat ja jättää kuiva käntty muiden pureksittavaksi?

Et ole oikein tainnut sisäistää opiskelun perimmäistä tarkoitusta - sitä että se on lopulta itseäsi varten ja tuottaa sellaista henkistä pääomaa, jota kukaan ei voi viedä sinulta pois (tietysti Jumalaa lukuun ottamatta, kunnia ja ylistys Hänelle).

Nykymaailmassa yllä mainitun kaltainen "rusinat pullasta"-ilmiö tuntuu olevan yhä vallitsevampi lähes alalla kuin alalla. Asiasta kuin asiasta pyritään poimimaan itselle parhaiten sopivat ja mieluisimmat palat ja jätetään loput sikseen. Sain ajatuksen tämän jutun kirjoittamiseen Tulevaisuus.org-foorumilla olleesta videosta Burger King Religion, jonka mukaan nykyään uskonnostakin voi omaksua vain itselle mieluisat osat, "rakentaa" oma uskonto itse valituista osa-alueista ja luoda siten itselle sopivat säännöt. En katsonut itse videota, mutta siihen liittyvä selitys sai kyllä ajatukset liikkeelle.

Minulle usko tuo mielenrauhaa, vakauden tunnetta. En voi kiistää sitä, etteikö kaikkein helpointa ole aluksi omaksua sellaisia (islamin) uskon osa-alueita, jotka ovat helpoiten ymmärrettävissä ja toteutettavissa. Jostainhan sitä pitää aloittaa. Usko ei kuitenkaan voi jäädä siihen, vaan vähitellen myös "vaikeammat" osa-alueet tulisi omaksua. Minulle uskon vahvistamisessa on auttanut suuresti lukeminen. Sen kautta olen vähitellen ymmärtänyt, miksi mikäkin asia on islamissa tärkeä. Ymmärtäminen lisää motivaatiota tehdä asioita, jotka voivat tuntua hankalilta. Usko ei ole kuitenkaan vain ulkoista suorittamista, vaan aikomus on tärkein. Asioita voi tokin tehdä toisten vuoksi, mutta vain vilpittömin mielin tehtynä niillä on todellista merkitystä. Vilpillä huijaamme lopulta vain itseämme, sillä Jumala on Kaikkitietävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...