tiistai 25. toukokuuta 2010

Enkeleiden merkitys islamissa

Islamiin kuuluu usko siihen, että enkeleitä on olemassa ja että he ovat Jumalan (kunnia ja ylistys Hänelle) palvelijoita, jotka Jumala on luonut samaan tapaan kuin henkiolennot (jinnit) ja ihmisetkin. Enkelit voivat myös kuolla, joskin Jumala on antanut heille pitkän elämän. Joillakin enkeleistä on erityistehtäviä: osa voi toimia viestinviejinä Jumalan ja ihmiskunnan välillä, osa kannattelee Jumalan valtaistuinta, osa huolehtii Paratiisista ja osa Helvetistä. Lukuisat enkelit pitävät kirjaa ihmisten hyvistä ja huonoista teoista ja enkelit saavat tarvittaessa myös pilvet liikkumaan.

Enkelien fyysisistä ominaisuuksista on kerrottu seuraavaa: Enkelit on luotu kunnian valosta ja he ovat erityisen kauniita. He voivat liikkua nopeammin kuin valon nopeudella ja he voivat muuttaa tarvittaessa ulkomuotoaan toisenlaiseksi, esimerkiksi ihmismäiseksi. Heillä on aina vähintään kaksi siipeä, mutta joillakin enkeleillä voi olla kolme, neljä tai useampiakin siipiä. Esimerkiksi enkeli Gabrielilla kerrotaan olleen kuusisataa siipeä ja hänen laskeutuessaan asuinpaikaltaan taivaasta maan päälle hän oli niin suurikokoinen, että ylettyi maasta taivaaseen asti. Hänen olkapäältään korvanlehden reunaan oli välimatka, jonka kulkemiseen lintu tarvitsee 70 vuotta.

Jumala on luonut enkelit sellaisiksi, ettei ihminen voi kuulla heidän ääntään tai nähdä heidän olemustaan. Heidän ja ihmisten ominaisuudet eivät ole ylipäätään keskenään verrannollisia. Enkeleitä ei esimerkiksi voi jaotella sukupuolen mukaan eikä heidän tarvitse syödä eikä juoda. He eivät koskaan väsy tai tule pitkästyneiksi. Enkeleiden asuinpaikka on taivas, josta he laskeutuvat maan päälle täyttämään Jumalan heille antamia tehtäviä. Tiettävästi enkeli Gabriel ilmestyi kahdesti profeetta Muhammadille (rauha ja Jumalan siunaukset hänelle), jolloin Muhammadille selvisi yllämainitut ulkonäön piirteet. Enkeli Gabrielin välityksellä Jumala ilmoitti Muhammadille Koraanin sanoman.

Enkelit poikkeavat ihmisistä myös siten, että he tietävät vain sen, mikä heille on opetettu. Heillä ei ole erillistä päättelykykyä, vaan he ovat täysin tottelevaisia Jumalaa ja hänen käskyjään kohtaan. He toimivat kurinalaisesti ja järjestyneesti annettujen ohjeiden mukaisesti. Sanotaankin, että tässä elämässä enkelit ovat lähempänä Jumalaa kuin ihmiset, mutta lopulta ihmiset voivat asettua ylemmälle tasolle, sillä heitä ei ole "ohjelmoitu" käyttäytymään automaattisesti Jumalan tahdon mukaisesti. Ihmisellä on oma tahto ja joukko inhimillisiä ominaisuuksia, jotka enkeleiltä puuttuvat.

Enkelit seuraavat ihmistä koko hänen elämänsä ajan. Kun raskaus on edennyt neljänkymmenenkahden päivän ajan, Jumala lähettää enkelin antamaan sikiölle sen muodon, kuulon, näön, ihon ja luut. Enkelit kysyvät Jumalalta, kumpaa sukupuolta sikiö edustaa ja antavat sikiön kehittyä sen mukaisesti. Lisäksi enkelit valvovat jokaisen ihmisen valve- ja nukkuma-aikaa ja suojelevat heitä pahalta. Toisaalta ihmisen jatkuvana seurana on myös henkiolento, jinn, joka rohkaisee ihmistä tekemään pahaa. Enkelien ja jinnien välillä onkin jatkuva kilpailu. Enkelit kirjoittavat muistiin ihmisen kaikki hyvät ja pahat teot jättämättä sanaakaan pois. Mikäli ihminen pahan teon tehtyään kuitenkin katuu tekoaan kuuden tunnin sisällä teosta, pahaa tekoa ei kirjoiteta muistiin. Ylipäätään enkelit rohkaisevat ja tukevat ihmisiä hyviin tekoihin sekä auttavat oikeamielisiä sodassa ja muina vaikeina aikoina.

Ihmisen kuoleman hetkellä enkelit tulevat ottamaan hänen sielunsa pois ruumiista, epäuskoisten ja syntisten kohdalla vieläpä erityisen karskilla ja säälimättömällä tavalla. Enkelit nimeltä Munkar ja Nakeer tulevat kysymään kuolleelta kysymyksiä hänen hautaansa ja ajavat uskovat Paratiisiin ja epäuskoiset Helvettiin. Enkelit osallistuvat uskovien ja oikeamielisten vainajien hautajaisiinkin.

Yllä olevat kohdat perustuvat kirjaan The World of the Noble Angels, jonka on kirjoittanut Dr. Umar S. al-Ashqar. Kirjan tiedot on koottu Koraanista ja hadith-kokoelmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...