lauantai 1. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Lentävällä matolla Bagdadiin

Hala Jaber on Lontoossa asuva, alunperin Libanonista kotoisin oleva sotakirjeenvaihtaja. Hänellä on puolisonsa Steven kanssa kova halu saada omia lapsia. Vuosien yritysten ja lääkärikäyntien jälkeenkään edessä ei kuitenkaan näy valoa: Halan lapsettomuus on lääkärien mukaan "selittämätöntä". Hala päättää saada muuta ajateltavaa ja lähtee toimittajaksi raportoimaan Irakin sodasta.

Bagdadissa lapsien ajatteleminen ei jätä Halaa kuitenkaan rauhaan. Hän ei yksinkertaisesti pysty raportoimaan objektiivisesti kaikista niistä siviileille tapahtuneista julmuuksista, joita sota on saanut aikaan. Hän alkaa kirjoittaa juttuja erityisesti lapsiin kohdistuneista iskuista. Etsiessään sopivaa orpolasta artikkeliaan varten hän kiertää eri sairaaloissa ja tapaa lopulta Zahran, ilmaiskussa molemmat vanhempansa ja viisi sisarustaan menettäneen nuoren tytön, jonka palovammat ovat hyvin vakavia. Häneltä on jäänyt iskun seurauksena henkiin vain kolmen kuukauden ikäinen sisar, Hawra. Hala menettää välittömästi sydämensä näille kahdelle lapselle ja haluaisi adoptoida heidät taatakseen heille valoisamman tulevaisuuden. Mutta onko oikein repiä lapset juuriltaan omien äidillisten tunteiden vuoksi?

Adoptiotoiveet saavat yllättäen odottamattoman käänteen ja Hala joutuu kohtaamaan lapsettomuuteen ja äitiyteen liittyävt kipeät kysymykset kerta toisensa jälkeen. Lopulta hän huomaa, ettei äitiyden kokemiseen tarvita välttämättä biologista lasta ja että Jumala on viisaudessaan osannut järjestää asiat parhain päin. Kirjan tarina muuttuu yhä koskettavammaksi loppua kohti ja loppu ei voisi juuri kauniimpi ollakaan.

Entä mistä kirja on sitten saanut nimensä? Hala käyttää usein Libanonin ja Bagdadin välillä matkatessaan Flying Carpet-nimistä lentoyhtiötä. Joku on keksinyt antaa lentoyhtiölle sadunomaisen nimen kuin vastapainona sen monille levottomille kohteille, jonne sen koneet lentävät.

Tekniset tiedot:
Jaber, Hala: Lentävällä matolla Bagdadiin
Suomentaja: Tuija Tuomaala
ISBN: 978-951-31-4529-3
Tammi 2009
Sidottu, 262 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...