sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Nobelin testamentti

Tukholman kaupungintalolla vietetään vuotuista Nobel-juhlaa, kun Sinisessä salissa tapahtuu ampumavälikohtaus. Toimittaja Annika Bengtzon Kvällspressen-lehdestä on mukana juhlissa muiden silmäätekevien kanssa ja näkee, kuinka kuuluisa lääketieteen tutkija katsoo häntä silmiin kaatuessaan kuolleena lattialle. Myös israelilaista lääketieteen nobelistia ammutaan. Silminnäkijähavainnon ja sitä seuraavan vaitiolovelvollisuuden vuoksi Bengtzon joutuu sivuun rikostoimittajan työstään jutun poliisitutkimuksen ajaksi, mutta hän jatkaa murhatutkimuksen tekoa kotoa käsin.

Vähitellen selviää, että murhista epäillään palkkamurhaajaa nimeltä Kissanpentu. Kyseessä on amerikkalaissyntyinen nainen, joka jättää paljastavia jälkiä paetessaan murhapaikalta ja siirtyessään uuden uhrin luo. Tukholman Karoliinisessa instituutissa tapahtuu vielä kaksi murhaa lisää ja Bengtzon onnistuu pääsemään konktaktiensa avulla lähemmäs murhien ratkaisua. Samalla hän huomaa henkilökohtaisen elämänsä olevan melkoisessa sotkussa: muutto uuteen taloon tuo mukanaan sekä hyödyllisiä että kummallisia naapureita ja todistajanroolin vuoksi hänen työnsä lehdessä on vaakalaudalla. Avioliitto on koetuksella ja lopulta koko perhe joutuu hengenvaaraan.

Pidän Annika Bengtzon-kirjoista juuri Annika Bengtzonin vuoksi. Hänellä on aina monta rautaa tulessa, mutta myös toimittajantyössä tarvittavaa nopeaa päättelykykyä ja kykyä pitää puolensa. Nobelin testamentti ei tuota tässä suhteessa pettymystä. Toisaalta kirjan hieman yllätyksetön elementti oli islamilaisen ryhmän epäily murhista, ja kirjassa kulkeekin yhtenä lankana terroristiepäillyn karkotus Ruotsista. Lopulta kirjan loppuratkaisu löytyy varsin yllättävästä suunnasta ja kirjan viimeiset sivut ovat hyvin intensiivistä luettavaa.

Tekniset tiedot:
Marklund, Liza: Nobelin testamentti
Suomentaja: Outi Knuuttila
ISBN: 978-951-121-229-4
Otava 2006
Sidottu, 464 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...