torstai 27. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Paholainen ja neiti Prym

Paholainen saapuu pikkuruiseen Viscosin kaupunkiin keski-ikäisen matkamiehen muodossa. Ulkomaalaisella miehellä on repussaan yksitoista kultaharkkoa, jotka hän hautaa läheiselle vuorelle kaupungin laidalle ja asettuu taloksi paikalliseen majataloon. Matkamies tapaa majatalon baarin tarjoilijan, neiti Prymin, jolle hän uskoutuu kultaharkoista. Neiti Prymillä on viikko aikaa päättää, kertooko hän harkoista muille kaupunkilaisille. Harkoista riittäisi tarpeeksi kaikille kaupunkilaisille ja seuraavallekin sukupolvelle hyvän elintason ylläpitämiseksi, mutta niiden saamisen ehto on kova: jonkun kaupunkilaisista tulisi saada surmansa. Muussa tapauksessa matkamies lähtisi viikon kuluttua jatkamaan matkaansa harkot mukanaan.

Kertoako vai eikö, siinä pulmaa neiti Prymille. Lopulta matkamies tekee päätöksen hänen puolestaan ja koko kaupunki on ennenkuulumattoman tilanteen edessä. Viscosissa on vain 281 asukasta, jotka kaikki tuntevat toistensa asiat melkein paremmin kuin omansa. Kaupungissa ei ollut ollenkaan lapsia ja se oli päässyt jo rapistumaan ja kuihtumaan. Asukkaat olivat työteliäitä ja tottuneet elämään rehellistä ja vaatimatonta elämää. Harkot toisivat kaupungille sen kehittämiseen ja vetovoiman parantamiseen kipeästi tarvittavan piristysruiskeen, mutta toisaalta: seuraako pahasta koskaan mitään hyvää? Voiko yhden ihmisen uhrata yhteisön kokonaishyödyn nimissä? Millä perusteella uhri valittaisiin? Kuka suorittaisi tappamisen ja ottaisi sen seuraukset kannettavakseen loppuiäkseen? Kuinka tehty päätös vaikuttaisi kaupunkiin ja sen asukkaiden keskinäisiin suhteisiin?

Paholainen ja neiti Prym on hyvän ja pahan suhdetta pohtiva teos, jossa ihmisten rehellisyys ja oikeudentaju joutuvat koetukselle. Tekeekö tilaisuus kenestä tahansa ihmisestä pahan eli onko ihmisen perusluonne pahaan taipuvainen, tuntuu olevan kirjaa kannattelevia kysymyksiä. Lopullisia vastauksia teos ei anna, koska sellaisia ei kaiketi ole olemassakaan. Teos on taattua Coelhoa, joten jos hänen pohdiskelevasta ja filosofisesta tyylistään pitää, pitää myös tästä kirjasta.

Tekniset tiedot:
Coelho, Paulo: Paholainen ja neiti Prym
Suomentaja: Sanna Pernu
ISBN: 951-9-107-03-7
Bazar Kustannus 2007
Sidottu, 200 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...