tiistai 18. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Sinut

Umayya Abu-Hanna muutti Suomeen vuonna 1981 ja on asunut täällä käytännössä koko aikuisuutensa ajan. Hän on koulutukseltaan toimittaja ja tullut tutuksi myös esimerkiksi Vihreiden riveistä Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja eduskuntaehdokkaana.

Kirjassaan Sinut Abu-Hanna pohtii identiteetin rakentumista ja rakentamista, suomalaisuutta, toiseutta, kolmatta tilaa ja ylipäätään kohtaamiaan tilanteita asuessaan Suomessa ja vieraillessaan kotikaupungissaan Haifassa. Hän kuvaa olevansa arabi mutta ei muslimi; kristitty mutta oikeastaan ateisti; israelilainen mutta palestiinalainen. Hän koki toiseuden tunteen jo kotimaassaan ja Suomeen muutto vain vahvisti tunnetta. Vuosikausien jälkeenkin hän kertoo tapauksista, joissa hänet on yritetty laittaa takaisin omalle paikalleen, johonkin turvalliseen nurkkaan, josta hänelle ei olisi muille suomalaisille harmia. Käytännössä hän on suomalainen, mutta jo pelkästään hänen ulkonäkönsä estää häntä saamasta samanlaista kohtelua kuin syntyperäinen suomalainen. Kirja avaa silmiä huomaamaan suomalaisesta elämäntavasta ja kulttuurista asioita, jotka vaalealta syntymäsuomalaiselta jäävät havaitsematta ja kokematta. Suomen kielen opettelu on haasteellista, mutta vielä sen perusosaamisen jälkeenkin suomalaisessa tavassa ajatella ja elää löytyy jatkuvasti ihmettelemistä. Huomiot ovat tarkkanäköisiä, osa hassuja ja kipeitäkin.

Pidin tästä kirjasta enemmän kuin Abu-Hannan aikaisemmasta teoksesta, omaelämäkerrasta Nurinkurin. Tällaisen kirjan haluaisin itse kirjoittaa, jos joskus muuttaisin pysyvästi asumaan ulkomaille (vaikkakaan tuskin olisin tekemisissä niin monen julkisuuden henkilön kanssa kuin Abu-Hanna).

Tekniset tiedot:
Abu-Hanna, Umayya: Sinut
ISBN: 978-951-0-30807-3
WSOY 2007
Sidottu, 215 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...