maanantai 10. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Sovinto. Islam, länsi ja demokratia

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Benazir Bhutto oli varsinainen taistelija ja optimisti. Hän toimi Pakistanin hallituksessa ja politiikassa isänsä jalanjäljissä yrittäen rakentaa toimivampaa Pakistanin valtiota. Bhutto toimi myös Pakistanin pääministerinä, kunnes joutui lähtemään maanpakoon kahdeksaksi vuodeksi. Hän tiesi riskeistä palatessaan kotimaahansa, mutta se ei estänyt häntä ajamasta demokratian sanomaa aina kuolemaansa saakka. Hän eli ja kuoli demokratian edistämisen puolesta.

Kirjassaan Sovinto: islam, länsi ja demokratia Bhutto pyrkii konkreettisten esimerkkien ja historiallisten tosiasioiden valossa osoittamaan, etteivät islam ja demokratia ole toisiaan poissulkevia asioita, vaan itse asiassa islam on demokraattinen uskonto ja elämäntapa. Kirjasta ilmenee, että uljaista sanoista ja lupauksista huolimatta länsimaat ovat edistäneet demokraattista kehitystä lähinnä vain sellaisissa maissa, joissa se on ollut länsimaiden etujen mukaista. Toisaalta länsimaat ovat tukeneet liittolaisinaan myös sellaisia diktatuureja, jotka ovat edistäneet länsimaiden etuja. Länsimaiden toimet ovat itse asiassa olleet esimerkiksi Pakistanin ja Irakin osalta demokratiavastaisia, ja kirjassa riittää runsaasti muitakin vastaavanlaisia maaesimerkkejä. Toisaalta Bhutto korostaa, etteivät länsimaat ole yksin lukuisten muslimimaiden ongelmien takana, vaan niitä ovat aiheuttaneet yhtä lailla islamin eri sisäiset suuntaukset ja niiden näkemyserot, erityisesti sunnien ja shiiojen välillä.

Sovinto on kaunistelematon kirja, joka jakaa vastuun niille, joille se kuuluu. Bhutto ajaa myös peittelemättä naisten asiaa: hän näkee, että demokratian vahvistumisen edellytyksenä on erityisesti keskiluokan laajentuminen, joka edellyttää molempia sukupuolia koskevan koulutuksen järjestämistä. Koulutetut naiset levittävät tietoa myös lapsilleen, jolloin elintaso ja yleinen tietämys kohenevat. Keskiluokan ja demokratian vahvistumisen myötä ääriainekset saavat todennäköisimmin yhä vähemmän kannattajia riveihinsä, jolloin yhteiskunnalliset olot kokonaisuudessaan kohentuvat. Kirja on hieno analyysi länsimaiden ja muslimimaiden välisistä suhteista, jonka tarkoituksena on luoda sovinto näiden maiden välille.

Tekniset tiedot:
Bhutto, Benazir: Sovinto. Islam, länsi ja demokratia
Suomentaja: Pentti Sinnemäki
ISBN: 978-951-31-4314-5
Tammi 2008
Nidottu, 411 s.
Kirjastoluokka: 32.18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...