lauantai 22. toukokuuta 2010

Kirja-arvio: Terveisiä pahan akselilta. Arkea ja politiikkaa maailman suljetuimmissa valtioissa

Terveisiä pahan akselilta on jälleen eräs ulkomaantoimittajan kirjoittama muistelmateos matkoista maailmanpolitiikan polttopisteisiin. Muista vastaavista kirjoista se erottuu lyhyemmillä maakohtaisilla osioilla, joita vastaavasti on sitten useammasta eri maasta. Kirja valottaa virallisen hallituksen ja valtion kanssa vastakkain ajattelevien ihmisten tuntoja ja elämäntapaa Yhdysvaltain määrittelemissä pahan akseliin kuuluvissa valtioissa Pohjois-Koreassa, Iranissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa ja Kuubassa.

Caroline Salzinger on nuori ruotsalainen, uraansa aloitteleva ulkomaantoimittaja. Eri maissa matkatessaan ja sopivia jutunaiheita etsiessään iästä ja sukupuolesta on hänelle sekä hyötyä että haittaa. Hänelle tarjoutuu tilaisuus päästä kosteisiin juhliin alkoholin kieltäneessä Libyassa, tutustua ydinvoimalan toimintaan Iranissa, kiertää loputtomilla Johtajan kunniaksi pystytetyillä monumenteilla Pohjois-Koreassa ja tulla parannetuksi kuumeesta oopiumilla. Kuubassa hän majoittuu makuuhuoneita vuokraavan pariskunnan huoneeseen ja Syyriassa hän hyödyntää maan hallituksen kanssa läheisissä väleissä olevan miehen apua tutustuessaan sopiviin haastateltaviin.

Kirja antaa kovin toisenlaisen kuvan niin sanotuista pahan akselin roistovaltioista kuin mitä viralliset lähteet antavat ymmärtää. Kansan syvät rivit tuntuvat olevan kyllästyneen alistuneita valtioiden viralliseen, propagandan täyttämään sanomaan, vaikka vastarannan kiiskiäkin löytyy. Ainoastaan Pohjois-Koreassa muusta maailmasta tietämättömät kansalaiset ovat jotakuinkin uskollisia maalleen ja sen johtajille. Terveisiä pahan akselilta on hyvin samantyyppinen kuin useat muut lukemani ulkomaantoimittajien tai sotakirjeenvaihtajien kirjoittamat kirjat, mutta yhtä kaikki mielenkiintoista luettavaa.

Tekniset tiedot:
Salzinger, Caroline: Terveisiä pahan akselilta. Arkea ja politiikkaa maailman suljetuimmissa valtioissa
Suomentaja: Ulla Lempinen
ISBN: 978-951-796-521-7
Atena Kustannus 2008
Sidottu, 270 s.
Kirjastoluokka: 32.18

3 kommenttia:

  1. Hei, pidin kirjasta. Mitä vastaavia suosittelisit?

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi,
    jos tarkoitat ulkomaankirjeenvaihtajien kirjoittamia teoksia, joissa käsitellään useita eri maita, niin lukemistani kirjoista lähinnä tätä kirjaa ovat varmaankin Rauli Virtasen Saigonista Bagdadiin, Megan Stackin Kaikki tässä kylssä valehtelevat ja Åsne Seierstadin Satayksi päivää. Kaikki mielestäni lukemisen arvoisia, joskin mielestäni tuo Terveisiä pahan akselilta oli ehkä kuitenkin näistä kaikkein parhaiten kirjoitettu.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...