maanantai 17. toukokuuta 2010

Mahtuuko mukaan?

Uskonnot voi nähdä monella tavalla. Ajattelemme, että buddhalaisissa kulttuureissa ihmiset ovat ihanan sallivia, joustavia ja elämä on kaunista. Kuitenkin esimerkiksi Thaimaassa prostituutio ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ovat isoja ongelmia ja naisten asema on huono. Intia liitetään jooogaan, kasvisruokaan ja sielukkuuteen, mutta intialaisen kulttuurin juuret ovat kastijärjestelmässä. Kaikki kulttuurit rakentuvat ihmisistä, ja tämä merkitsee että kaikissa kulttuureissa ja uskonnoissa on sekä hyvää että pahaa. Missä uskonnossa:
*sallitaan moniavioisuus?
*kielletään aborti, vaikka raskaana oleva nainen olisi alaikäinen tyttö, jonka oma isä on raiskannut?
*pyhässä kirjassa kehotetaan kivittämään syntisiä?
*uudistaja on kehottanut vihaamaan juutalaisia?
*rituaaleihin kuuluu syödä Jumalan lihaa ja juoda hänen vertaan?
*rakkauden symboli on ristiinnaulitseminen?
*neitsyys on naisen puhtain olomuoto?
*seksuaalisuus on pahasta?
*yksi mies edustaa Jumalaa maan päällä ja päättää, mikä on oikein ja väärin?
*homous on rikos?
*naiset ovat miehiä alempiarvoisempia?
*sen nimessä on kidutettu yli miljoonaa naista ja tiedemiestä?
sen nimessä on käyty sotia?
*sen nimessä on siunattu ydinpommi?
*on pidetty yllä apartheidia ja siunattu natsihallitsijaa?

Kaikki edellä mainitut näkemykset löytyvät kristinuskosta. Nykyään ylivoimaisimmat kulttuurit ovat kristittyjä. Maailman vahvimman valtion päämies kiittää Jumalaa ennen kuin aloittaa sodan. Ja kulttuurin visuaalinen maailma rakentuu pornografisesta kuvastosta. Ulkopuolisin silmin näitä piirteitä voidaan kutsua kristityn kulttuurin piirteiksi.

Kuulen kun sanot: "Tämähän on hirveä yleistys! Sekoitat aivan erilaiset uskonlahkot, aikakaudet ja jopa maantieteen. Lestadiolaiset, Irlannin katolilaiset, Venäjän ortodoksit, luterilaiset, amishit, jehovantodistajat ja Vatikaani ovat kaikki aivan erilaisia."

Mutta olemme nyt Saudi-Arabiassa ja teemme televisio-ohjelmaa kristinuskosta. olemme soittaneet läheisen päiväkodin papille ja hän on tulossa suoraan lähetykseen kertomaan kristinuskosta meille muslimeille. Kai pappi jos kuka osaa kertoa omasta uskonnostaan. Kuulen kun huudat täyttä kurkkua: "Tuo pappihan on mormoni!" "Äh, menee vaikeaksi jos pitää halkoa hiuksia", minä vastaan.

Juuri niin tehdään, kun käsitellän islamia ja muslimeja. Yhtäkkiä se, että tietää jonkun shiialaisen, tarkoittaa valtavan syvää tuntemusta. Nyt voi tehdä analyysin, joka selittää kaiken: shiia on erilainen kuin sunni, siksi hän voi tappaa sunnin lisäksi myös kristityn. Ja tietysti shiialaisuus ja sen tulkinnat ovat samoja eri maissa ja eri aikoina. Kun vaaditaan kolmannen maailman asukkaiden parempaa tuntemusta, vastataan: "Voi, se on niin monimutkaista ja sekavaa."

Kun tehdään ohjelmaa, joka käsittelee Israelin ja palestiinalaisten poliittista tilannetta, pyydetään studioon Suomen juutalaisseurakunnan puheenjohtaja analysoimaan toisen valtion politiikkaa. Tällä logiikalla minut pitäisi pyytää ohjelmaan, jossa käsitellään Pohjois-Irlannin poliittista tilannetta, olenhan kristitty ja kaiken lisäksi pyhästä maasta. Aamen.

Lähde: Abu-Hanna, Umayya: Sinut (s. 68-69)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...