maanantai 31. toukokuuta 2010

Suotuisten luonteenpiirteiden kehittäminen

Islam tuli opettamaan ihmisille hyväluontoisuutta. Islam vastustaa kaikkia huonoja luonteenpiirteitä, ja näistä pahin on kiivaus, helposti suuttuminen. Se, joka ei pysty hillitsemään suuttumustaan, ei pysty säilyttämään uskoaan, hyviä tekojaan eikä tapojaan. Suuttumus tuhoaa ja karkoittaa kaikki hyvät asiat. Siksi Profeetta (saws) käski kansaansa välttämään suuttumusta sanoen: ”Vahvin taistelija on se, joka pystyy voittamaan suuttumuksensa!”

Suuttuminen osoittaa mitä huonointa luonnetta. Ärtymys kasvaa ja on valtameren kokoinen kasvualusta kaikille huonoille luonteenpiirteille. Jos pystyt kuivattamaan tuon meren, pahuus ei enää pysty lisääntymään siinä, vaan kuolee. Meidän on lupa olla vihaisia vain omalle nafsillemme, joka yrittää johdattaa meitä pois Herramme luota. On ajateltava: 'Jos olen itse kunnossa, kaikki asiat ovat kunnossa ympärilläni. Jos minussa on jotain vialla, muutkaan ihmiset eivät kohtele minua kunnolla.' Olemme siis vihaisia vain itsellemme ja taistelussa vain omaa egoamme vastaan.

Suuttumusta on kahta laatua. Ensimmäinen on tavallisten ihmisten suuttumusta oman egonsa puolesta, ei Kaikkivaltiaan Allahin tähden. Saatat ihmetellä: 'Eikö ihminen saa suuttua, jos näkee tai kokee vääryyttä?' Kyllä, mutta ensisijaista on aina katsoa omia vikojaan ja egonsa pahuutta, suuttua sille ja rangaista sitä pahan ajattelemisesta ja puhumisesta, kielletyn katsomisesta jne. Suuttuessasi toisille uudista wudusi ja lausu uskontunnustus kolme kertaa sekä 'astaghfirullah' 70 kertaa. Toisenlainen suuttuminen on Allahin tähden, ja se kuuluu niille, jotka ovat jo voittaneet egonsa. Kuitenkin tämänkaltaisen suuttumuksen sijasta olisi parempi paastota kielletyn katsomisesta ja pahoista sanoista ja tehdä se vilpittömin mielin.

Huonosti käyttäytyvät lapset suututtavat vanhempansa helposti. Lapsille on siksi opetettava hyviä tapoja, ja heidät on opetettava myös kuuntelemaan aikuista, kun tämä puhuu. Heille on näyteltävä ankaraa ja puhuttava ankaralla äänellä sisäisesti kuitenkaan suuttumatta.

Valittaako sellainen ihminen, jonka luonne on hyvä? Hyväluonteinen ihminen on kuin terve keho; jos sitä tutkitaan ja kosketellaan, se ei älähdä, mutta jos ihossa on haavaumia, ihminen sanoo 'auts'. Hyväluonteiset ovat terveitä hengellisessä elämässään, mutta huonon luonteen omaavat ovat kuin sairaita tai haavoittuneita; mihinkään ei voi koskea, sillä kaikki aiheuttaa kipua ja valituksia. Siksi ihmisen valittamisen määrää voidaan käyttää hänen luonteensa mittana. Hyväluonteista ihmistä leimaa kärsivällisyys, joka taas on uskon todellistumista. Valittava ihminen sen sijaan on menettänyt kärsivällisyytensä ja uskonsa ja niiden myötä luonteensa hyvyyden.

Profeetta (saws) sanoi: 'Tulin nostamaan teidät alhaisimpien luonteenpiirteiden tasolta kaikkein korkeimmalle hyväluonteisuuden tasolle, missä voitte olla täydellisen onnellisia!' Mikään asia ei tapahdu Allahin sitä tietämättä ja tahtomatta. Sinun on siis sanottava itsellesi: 'Miksi valittaisin, kun Kaikkivaltias on säätänyt tämän?' Tämä on oikea tapa, jota meidän on harjoiteltava jatkuvasti, jotta tyytyisimme Herramme tahtoon kaikissa asioissa. Lopulta yhdyt kaikessa Herrasi tahtoon, ja tämä tarkoittaa todellista onnea sinulle!

Pitääkö meidän tyytyä myös epäoikeudenmukaisuuteen ja vääryyksiin, joita näemme? Sinun on pyrittävä korjaamaan vääryydet ja oikaisemaan virheet niin hyvin kuin vain suinkin on mahdollista, mutta asiat, joihin emme pysty vaikuttamaan, kuten sairaus tai köyhyys meidän on kohdattava valittamatta. Meidän on hyväksyttävä kaikki, mitä Kaikkivaltias Allah antaa tapahtua meille ja muille ihmisille.

Sharia-laki valtuuttaa meidät estämään itsemme ja omaisuutemme ja muiden ihmisten vahingoittamisen. Jos joku esimerkiksi poimii hedelmiä puistasi, ei ole valittamista kieltää häntä, tai jopa aloittaa oikeustoimet lainrikkojaa vastaan. Islamin laki ei salli vahingon tekemistä toiselle, vaan antaa sinulle oikeuden hakea lain suojaa. Ja jos jonkun perheenjäsenesi käytös ei miellytä sinua, sinun on neuvottava häntä hienotunteisesti ja kärsivällisyydellä. Jokaisen ihmisen otsakiharakin on Kaikkivaltiaan Allahin kädessä, etkä voi muuttaa ihmisiä ennen kuin Allah muuttaa heidät. Kenties Allahin tahto on aiheuttaa muutos jossain palvelijassaan, ja Hän lähettää tämän luoksesi; kenties kärsivällisyytesi kantaa hyvää hedelmää jossain ihmisessä.


Hyvän luonteen rakentaminen poistamalla syntejä, kuten pahanpuhuminen, kateus, ylimielisyys, ja saavuttamalla hyviä ominaisuuksia, kuten kärsivällisyys ja kiitollisuus, usein vie aikaa. Jollakin henkilöllä on esimerkiksi paha tapa katsoa kiellettyä. Päästäkseen eroon tästä pahasta tavasta henkilön täytyy ensin tehdä vakaa aikomus poistaa se; hänen täytyy urhoollisesti ponnistella pysytelläkseen synnistä poissa; hänen täytyy pyytää Allahin Ta'ala apua ja tukea. Henkilön ei pitäisi tulla kärsimättömäksi ja lopettaa ponnistelua. Hänen täytyy aina vain tehdä aitoa katumusta (tauba), jos synti tulee tehtyä. Välinpitämättömyys tauban teossa tai sen viivytteleminen on riskialtista – koskaan ei voi tietää milloin kuolemme.

Kaikista tehokkain keino saada kaikki asiat toimimaan helposti ja positiivisesti on hurskaiden seura. Ihmisluonteeseen vaikuttaa vahvasti hänen seuralaisensa. Siksipä hyvä seura onkin todella tärkeää. Muista, että shaytaan hiipii vähäpätöisiltä tuntuvien asioiden kautta; päivä päivältä nafs tulee ärhäkämmäksi ja alkaa tehdä suuria syntejä normaalisti. Muslimin täytyy olla hyvin varuillaan ”sydämen saastumisesta”, sillä se on Allahin rakkauden asuinpaikka. Hadithissa sanotaan, että sydän on kuin peili ja se tummuu likatahroilla, kun syntejä tehdään.

Moni meistä on todella huolehtivaisia rukouksista ja muista suorista palvonnanteoista, mutta kuinka moni on hyvin välinpitämätön siitä, kuinka kohtelemme ihmisiä, kuinka käyttäydymme, kuinka hoidamme kauppatoimet jne.? Meidän tulisi jatkuvasti tehdä muraqabaa (mietiskelyä) ja muhasabaa (itsensä tilillä pitoa) tekemisistämme ja käyttäytymisestämme muiden ihmisten kanssa. Mieti, annatko muille ihmisille heidän oikeutensa. Onko jotain velvoitteita joita laiminlyöt ja jos kuolet juuri nyt, miten sinun käy? Pohdi, käyttäydytkö hyvin vanhempiesi ja puolisosi kanssa sekä annatko lapsille ja palvelijoille heille kuuluvat oikeudet.

Lue sellaisia kirjoja luonteen kasvattamisesta, jotka kannustavat ja tarjoavat ohjeita, kuinka rakentaa islamilaista elämää. Monet tällaisista kirjoista on saatavissa internetistä ilmaiseksi.
Asiaa auttaa myös, jos voit käydä säännöllisesti uskonnollisessa kokoontumisessa aikomuksenasi muuttaa itseäsi.


Yllä oleva teksti on lyhennetty ja muokattu hieman sanamuodoltaan seuraavista lähteistä: http://www.sunnapolku.com/index.php?option=com_content&view=article&id=280:itsensae-muuttaminen-joitain-kieltoja-ja-kehoituksia&catid=69:oppineet-ja-viisaudet&Itemid=82
http://www.sunnapolku.com/index.php?option=com_content&view=article&id=312:hyvaeae-luonnetta-on-olla-suuttumatta-ja-luopua-valittamisesta&catid=74:armon-valtameri&Itemid=133

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...