maanantai 21. kesäkuuta 2010

Kirja-arvio: Elävältä haudatut

Elävältä haudatut-teoksen tapahtumat sijoittuvat sodan runtelemaan Afganistaniin. Marcus, alunperin englantilainen, sittemmin islamiin ainakin nimellisesti palannut ja afganistanilaisen naisen kanssa avioitunut mies on menettänyt sodassa vaimonsa, tyttärensä ja tyttärenpoikansa. Hänen mittava kirjakokoelmansa on naulattu turvaan hänen kotitalonsa kattoon ja seiniä peittävät suuret maalaukset peitetty savella piiloon talibaneilta. Marcus majoittaa kotitalossaan Afganistaniin eri syistä tulleita tuttaviaan, joita kaikkia yhdistävät yllättävät siteet.

Aslam kertoo kirjansa tarinan olevan fiktiota, vaikkakin siinä on paljon tietokirjoistakin tuttuja yksityiskohtia esimerkiksi talibanien tekemistä pommituksista ja teloituksista. Teoksessa on viitattu tiheään Koraaniin ja profeetta Muhammadiin, rauha ja Jumalan siunaukset hänelle, ja niitä on käytetty ihmisten toimien selittämiseen. Kirjan juoni jää valitettavasti ainakin minulle hataraksi. Yhtenä syynä on luultavasti kirjan henkilöiden melko suuri määrä ja toisaalta kirjailijan runollinen tyyli kirjoittaa tapahtumista ja henkilöiden ajatuksista. Kirja on paikoin mielenkiintoista luettavaa poikkeuksellisen näkökulman vuoksi, mutta valitettavasti kokonaisuutena se jäi pettymykseksi.

Tekniset tiedot:
Aslam, Nadeem: Elävältä haudatut
Suomentaja: Vuokko Aitosalo
ISBN: 978-952-01-0272-2
Like Kustannus 2010
Sidottu, 389 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...