tiistai 8. kesäkuuta 2010

Kirja-arvio: Helena Ranta, ihmisen jälki

Helena Rannasta kirjoitettu omaelämäkerrallinen teos sattui kirjastossa silmiini sattumalta. Olin kuullut Rannasta aikaisemmin samoissa yhteyksissä kuin luultavasti monet muutkin suomalaiset: suuronnettomuustutkintojen yhteydessä. Eikä Ranta ole tuttu pelkästään suomalaisille; hänellä on kysyntää myös ulkomailla aina Haagin sotarikostuomioistuinta myöten. Päätin lukea, millainen tarina tuon käytännössä täydestä tuntemattomauudesta kuuluisuuteen nousseen naisen taakse liittyy.

Helena Ranta oli nelilapsisen perheen nuorin lapsi, kuopus, akateemisen perheen kasvatti. Yliopisto-opinnot hammaslääketieteen parissa tuntuivat olevan luonteva valinta, ja myöhemmin hän kouluttautui lisää oikeuslääketieteelliseen suuntaan. Ensimmäiseen kunnon koetukseen Ranta pääsi Estonian onnettomuustutkinnan yhteydessä. Tuolloin muutamaa vuotta aikaisemmin kehitetty uhrintunnistusmenetelmä oli ensimmäistä kertaa kunnolla käytössä, ja jatkoa seurasi: Ranta sai kutsun saapua tunnistamaan uhreja myös Balkanille, Irakiin ja Thaimaaseen tsunamikatastrofin jälkeen. Työpäivät venyivät usein pitkiksi eikä tunteiluun ollut aikaa tai mahdollisuuttakaan; työt olisivat jääneet muuten tekemättä. Myös työnsä ulkopuolella Ranta on kunnostautunut ihmisoikeuskysymyksiin liittyvien harrastusten parissa. Hän kuuluu useisiin eri alan yhdistyksiin ja ottaa niihin osaa mahdollisuuksien mukaan.

Rannan elämäkerta osoittaa hyvin, mihin päättäväisyydellä ja ahkeralla työnteolla voi päästä. Vaikka Rannan tavoitteena ei ollutkaan päästä julkisuuteen tai suuren yleisön tuntemaksi, se tapahtui kuin varkain hänen tehdessään työtä, joka tuntuu olevan hänelle todellinen kutsumus. Samalla hän on avannut ovia muille suomalaisille tekemään humanitaarista työtä kansainvälisillä kriisikentillä. Kirja painottuu pitkälti Rannan työn ja tapahtumien kuvailuun, hänen oma henkilökohtainen elämänsä jää sivuosaan. Hän tuntuukin eläneen hyvin pitkälti työnsä ehdoilla.

Tekniset tiedot:
Niemi, Kaius: Helena Ranta, ihmisen jälki
ISBN: 978-951-607-761-4
Kirjapaja 2008
Sidottu, 225 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...