sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Kirja-arvio: Pakomatkalla

Ayaan Hirsi Ali tuli tunnetuksi laajemmalle yleisölle paljon keskustelua herättäneellä lyhytelokuvalla Alistuminen ja hieman tätä myöhemmin samaa aihepiiriä käsittelevällä Neitsythäkki-teoksellaan. Olin kahden vaiheilla, haluaisinko lukea hänen elämäkertansa Pakomatkalla: jos se olisi samalla yksisilmäisesti islamia arvostelevalla tavalla kirjoitettu kuin hänen aikaisempi teoksensa, en olisi nähnyt lukemisessa juurikaan mieltä. Kirjassaan Hirsi Alilla on tarkoituksena kertoa, miksi hän ajattelee islamista niin kuin ajattelee ja miksi hän lopulta luopui uskostaan.

Ayaan Hirsi Ali on syntynyt Somaliassa, mutta viettänyt pakolaiselämää kuusivuotiaasta saakka, jolloin perhe muutti Saudi-Arabiaan ja myöhemmin Etiopiaan ja Keniaan. Hirsi Alilla oli pikkusisar ja isoveli, ja perheen isä vietti suurimman osan ajasta pakoillen hallituksen kätyreitä. Hirsi Alin lapsuutta ja nuoruutta määrittivät suhteet eri klaaneihin ja islamilainen kasvatus. Hänen äitinsä oli väkivallan käyttöön taipuvainen, mutta muutoin pidättyväinen nainen. Koko perhe oli uskoaan harjoittavia ja kaikki teot, esimerkiksi tyttöjen sukuelinten silpominen, perusteltiin islamilla, vaikka ne eivät siihen oikeasti kuuluneetkaan. Hirsi Ali koki uskonnollisen heräämisen ja luki innokkaasti erityisesti Muslimiveljeskunnan kirjoituksia. Hän ei kuitenkaan omaksunut kaikkea lukemaansa suoraan, vaan kyseenalaisti erityisesti naisen asemaa koskevia opetuksia. Hirsi Alin elämän ratkaisevaksi käännekohdaksi muodostui järjestetty avioliitto kaukaisen kanadalaisen serkun kanssa, jota hän päätti paeta Saksaan. Hänen onnistui matkustaa Hollantiin, jossa hän sai pakolaisstatuksen. Vuosien opintojen ja työssäkäynnin jälkeen hän sai Hollannin kansalaisuuden ja tuli lopulta valituksi myös parlamentin jäseneksi.

Hollantiin asettuessaan Hirsi Ali alkoi miettiä yhä enemmän islamiin liittyviä kysymyksiä: miksi tässä uskottomien maassa, Hollannissa, kaikki näytti toimivan paremmin kuin yhdessäkään muslimimaassa? Miksi koko yhteiskunta ei mennyt sekaisin, vaikkeivat naiset käyttäneetkään hijabia? Miksi niin monet pahoinpidellyt naiset olivat muslimeja? Lopulta Hirsi Alin mielipiteet olivat tulleet niin tunnetuiksi, että hänen henkensä alkoi olla vaarassa tappouhkausten vuoksi ja hän joutui vaihtamaan asuinpaikkaansa jatkuvasti. Viimeisimpänä siirtonaan hän muutti Yhdysvaltoihin.

Hirsi Alin lapsuuden aikaisilla kokemuksilla on varmasti paljolti vaikutusta siihen, että hänen näkemyksensä islamista on muodostunut hyvin kielteiseksi. Hän pitää esimerkiksi syyskuun 11. päivän iskuja ja uskonsotia ylipäätään olennaisena osana islamia ja hänen näkemyksensä profeetta Muhammadista, rauha ja Jumalan siunaukset hänelle, ovat epäkunnioittavia. Ylipäätään hänen näkemyksensä islamista on kovin erilainen kuin minkä itse olen eri lähteistä muodostanut, joten en pysty samaistumaan siihen. Sen pohjalta ei ole yllättävää, että hän on saanut muslimien taholta niin paljon uhkailua. Kirjana Pakomatkalla on kuitenkin perustellummin ja huolellisemmin kirjoitettu kuin Neitsythäkki.

Tekniset tiedot:
Hirsi Ali, Ayaan: Pakomatkalla
Suomentaja: Pia Monte
ISBN: 978-951-314-145-5
Tammi 2008
Sidottu, 405 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...