sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Kirja-arvio: Zahir

Zahir on kertomus kirjailijamiehen ja sotakirjeenvaihtajavaimon avioliitosta, mutta ennen kaikkea rakkauden etsimisestä ja sen olemuksen pohdiskelusta. Pariskunta vaikuttaa olevan ainakin näennäisesti onnellisesti naimisissa, kunnes eräänä päivänä miehen vaimo Esther katoaa jälkiä jättämättä. Onko vaimo lähtenyt vapaaehtoisesti vai onko hänet siepattu? Mies jää omien pakkomielteidensä valtaan; hän ei voi päästää vaimostaan irti, vaan etsii alitajuisesti häntä kaikista myöhemmistä naisystävistään. Hän kirjoittaa menestyskirjan heidän rakkaustarinastaan saaden lisää mainetta ja kunniaa. Eräänä päivänä mies tapaa Mihailin, miehen jonka elämään Estherillä on ollut merkittävä vaikutus. Vähitellen mies huomaa, että hänen vaimonsa on vaikuttanut monen muunkin ihmisen elämään, useimmiten myönteisellä tavalla. Lopulta mies päättää löytää vaimonsa ja jäljitysmatka johtaa aina Keski-Aasiaan saakka. Samalla tuosta matkasta muodostuu miehen henkisen kasvun matka.

Zahir on arabiaa ja merkitsee jotakin, jota ei voi olla huomaamatta. Tässä kirjassa se merkitsee ennen kaikkea loputonta ja pakkomielteistä kaipausta, kyvyttömyyttä päästää irti. Vuosien kuluessa miehen suhtautumistapa vaimoonsa kuitenkin muuttuu jotenkin sallivammaksi, vaikkei pohjalla kytevä sammumaton rakkaus minnekään häviäkään. Mies tuntuu huomaavan, ettei toista ihmistä voi omistaa, vaikka olisikin tämän kanssa naimisissa. Kirjan tarina on melko erikoinen, coelhomaiseen yleismaailmalliseen tyyliin kirjoitettu henkiset rajat ylittävä kertomus. Paikoittain tarina muuttui mielestäni hieman pitkäpiimäiseksi itsensä kertaukseksi, omassa itsesäälissä rypemiseksi, mutta onneksi noista kohdista tarina lähti kulkemaan taas eteenpäin.

Tekniset tiedot:
Coelho, Paulo: Zahir
Suomentaja: Sanna Pernu
ISBN: 952-563-519-8
Bazar Kustannus
Sidottu, 380 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...