perjantai 2. heinäkuuta 2010

Kirja-arvio: Comédia infantil

Henning Mankell on minulle uusi tuttavuus. Olin toki kuullut hänestä aikaisemmin (siltä lienee ollut mahdotonta välttyä, jos on yhtään kirjallisuuden kanssa tekemisissä), mutta en ollut aikaisemmin lukenut hänen teoksiaan. Comédia infantil osui sattumalta silmiini kirjastossa ja päätin antaa sille mahdollisuuden tehdä minuun vaikutuksen. Samalla voisin ehkä alkaa lukea enemmänkin tämän kirjailijan tuotantoa.

Kirjan päähenkilönä toimii Jose Antonio Maria Vaz, yksinäinen leipuri, joka löytää eräänä iltana teatterista ampumahaavoja saaneen katulapsen ja alkaa hoitaa häntä. Tapahtumapaikkana toimii ilmeisesti Mosambikin pääkaupunki Maputo, vaikkei sitä suoraan kirjassa kertaakaan mainitakaan. Nelio, kymmenvuotias, kuolettavan vakavia vammoja saanut poika kieltäytyy sairaalahoidosta, mutta haluaa jakaa elämäntarinansa leipurin kanssa. Yhdeksän yön ajan hän kertoo elämästään aina kotikylänsä ryöstäneestä ja raiskanneesta rosvojoukosta ja paostaan asti siihen, kunnes löysi kaupungin ja oppi vähitellen asumaan siellä katulapsena muiden samankaltaisia kohtaloita kokeneiden lasten kanssa. Saatuaan kertomuksensa päätökseen hän on valmis kuolemaan. Nuoresta iästään huolimatta hän on kokenut elämänsä aikana niin paljon pahuutta ja raadollisuutta, että hän vaikuttaa välillä jo vanhalta mieheltä.

Katulasten ainoana tehtävänä on selvitä hengissä päivästä toiseen. Kirja on koskettava muistutus siitä, kuinka yhteiskuntamme ovat jakautuneet hyvinkin eriarvoisesti ja alimpaan ryhmään kuuluvilla ihmisillä jo pelkkä hengissä säilyminen voi käydä työstä. Toisaalta harvoin osaamme antaa köyhille ja yhteiskunnallisesti syrjäytyneille heille kuuluvan arvon, minkä puolesta kirja myös puhuu. Lukemisen arvoinen teos.


Tekniset tiedot:
Mankell, Henning: Comédia infantil
Suomentaja: Päivi Kivelä
ISBN: 951-1-19995-1
Otava 2005
Sidottu, 283 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...