sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Kirja-arvio: Iran - huntu ja haaste. Yritys ymmärtää Iranin yhteiskuntaa

Liisa Liimatainen lienee useimmille suomalaisille tuttu Yleisradion uutistoimituksen kautta. Hän on toiminut Iranin ulkomaantoimittajana vuodesta 1997 lähtien ja viime syksynä julkaistu kirja Iran - huntu ja haaste. Yritys ymmärtää Iranin yhteiskuntaa on eräänlainen yhteenveto hänen Iraniin tekemistään uutistoimittajan matkoista.

Liimatainen on haastatellut kirjaansa varten yli viittäkymmentä henkilöä yhteiskunnan eri luokista, niin maan pääkaupungista Teheranista kuin syrjäisemmistä kolkista. Kuten Iranin eri osat, myös Teheran jakautuu paremmin toimeentulevien ja käyhempien asuinalueisiin: Iranissa yhteiskuntaluokkien portaat ovat jyrkät. Ja koska kyse on Iranista, ei kirjassa voi välttyä myöskään shiialaisuudelta, jonka pääopetuksia käsitellään useassakin kohdassa. Haastattelujen perusteella saa kuitenkin sellaisen kuvan, etteivät iranilaiset ole niin uskonnollisia kuin maan virallinen johto antaa ymmärtää. Liimatainen on ottanut omaksi luvukseen niin ikään naisia koskevat kysymykset: Iranissa naisten asema vaihtelee hyvin suuresti heidän yhteiskunnallisen asemansa mukaan.

Mielestäni toimittajien kirjoittamissa kirjoissa parhainta antia ovat heidän tekemänsä haastattelut ja niiden pohjalta paljastuva kuva maiden virallisten totuuksien takaa. Näin on myös Liimataisen kirjan kohdalla: kun alun hieman kuivahkosta mutta tarpeellisesta historiallisesta katsauksesta on päässyt yli, alkaa kirjan mielenkiintoisin osuus eli haastattelujen pohjalta syntynyt tavallisten iranilaisten välittämä kuva maastaan. Koska haastateltavat ovat keskenään niin erilaisista taustoista lähtöisin, ne antavat Iranista hyvin monimuotoisen  ja inhimillisesti rikkaan kuvan.
Tekniset tiedot:
Liimatainen, Liisa: Iran - huntu ja haaste. Yritys ymmärtää Iranin yhteiskuntaa
ISBN: 978-952-01-0231-9
Like Kustannus 2009
Nidottu, 303 s.
Kirjastoluokka: 48.11

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Täytyypä katsoa, löytyisikö tätä meidän kirjastostamme!

    VastaaPoista
  2. Salam aleikum,
    itse sain jonkin aikaa metsästää tuota kirjaa ennen kuin onnistuin lainaamaan sen (en yleensä halua varata kirjoja). Kirja on vielä niin uusi, että se on ainakin tämän seudun kirjastoista ollut lähes koko ajan lainassa. Täytynee ajatella asiaa niin, että on hyvä, kun ihmiset haluavat ottaa paremmin selvää islamista, laajentaa maailmankuvaansa.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...