sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Kirja-arvio: Islamin käsikirja

Islamin käsikirja on Hämeen-Anttilan teoksista ehkäpä kaikkein kokoavin islamia käsittelevä kirja. Hämeen-Anttila on onnistunut kokoamaan yksien kansien väliin tiiviissä muodossa islamin syntyhistorian, opin pääkohdat ja islamilaisen maailman erityistapauksia. Kirjassa kerrotaan islamin laajasta leviämisestä, mutta toisaalta myös muslimien kohtaamista vaikeuksista islamin uskon levitessä eri historian vaiheissa. Islamin oppia käsittelevässä luvussa käsitellään uskonnon lähteitä, uskon peruspilareita, muita uskonkappaleita ja uskovien velvollisuuksia unohtamatta islamin eri suuntauksia, joista suurimman huomion saa luonnollisesti suurin vähemmistöryhmä shiialaisuus. Teoksessaan Hämeen-Anttila ottaa myös kantaa esimerkiksi eri Euroopan maissa yhä yleisempiin burka- tai huntukieltoihin sekä terrori-iskujen suhteesta islamin uskoon ja muslimien suureen enemmistöön.

Islamin käsikirja on islamiin aikaisemmin perehtymättömälle varsin sopiva teos yleiskuvan luomiseksi tästä maailmalla nopeasti suosiotaan kasvattavasta uskonnosta. Kirjassa oli paljon minulle jo ennestään tuttua tietoa, mutta myös jonkin verran uutta esimerkiksi profeetta Muhammadiin (rauha ja Jumalan siunaukset hänelle) ja islamin leviämiseen liittyen. Täten kirja sopii myös hakuteokseksi islamin pääkohdista. Kirja kokoaa yhteen ja esittää yleistajuisesti sen, mihin muslimit uskovat ja kuinka tämä usko näkyy käytännön elämässä erilaisina oppeina ja velvollisuuksina.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin käsikirja
ISBN: 951-118-669-8
Otava 2005
Sidottu, 256 s.
Kirjastoluokka: 29.7

7 kommenttia:

 1. Hei!

  Onpa kivat sivut! Olen islamista kiinnostunut kristitty. Oli hyvä kuulla, että Islamin käsikirja on muslimin mielestä onnistunut johdantoteos. Aprikoin sitä lukiessani kuvaako Hämeen-Anttila muslimien mielestä reilusti islamia, kun hän ei ole itse muslimi. Tämä on toinen islamia käsittelevä teos, jota luen, olen kirjan toisessa osassa.

  Kaikkea hyvää!

  Juha

  VastaaPoista
 2. Rauhaa Juha ja kiitos myös tästä toisesta kommentistasi. Mukava lukea, että olet saanut jotakin irti sivustani; osittaisena tarkoituksenani on ollut tarjota tietoa islamista myös sellaisille henkilöille, joille se ei ole ennestään niin tuttu.

  Mielestäni Hämeen-Anttila on kirjoittanut lukemisen arvoisia kirjoja islamista, ja vaikkei itse muslimi olekaan, on hän kuvannut ainakin pääosan asioista siinä muodossa kuin muslimitkin niiden ajattelevat olevan. Pyydän kuitenkin huomioimaan, että olen lukenut ja kirjoittanut suurimman osan hänen kirjoja koskevista arvioistaan jo useampi vuosi sitten, jolloin olin uskoni taipaleella vähän eri vaiheessa kuin nykyään, joten en ehkä jaa kaikkia silloin kirjoittamiani asioita enää nykypäivänä.

  VastaaPoista
 3. Rauhaa Nadia!

  Löysin kirjaston poistomyynnistä Fadhlalla Haeri-nimisen muslimin kirjan Islam (Tammi 1995, alkuteos The Elements of Islam, Zahra Trust 1993). Toinen, minkä olen ajatellut hankkia on Sardar Ziauddin-nimisen muslimin kirjoittama kirja What do muslims believe? (suomennettu Mihin uskovat muslimit). Onko nämä Sinulle tuttuja teoksia ja osaisitko sanoa niistä jotain?

  Siunausta!

  Juha

  VastaaPoista
 4. Rauhaa Juha ja kiitos kommenteistasi. Valitettavasti en ole lukenut kyseisiä teoksia, joten en osaa sanoa näkemystäni niistä. Pikaisella nettihaulla kävin kuitenkin kurkkaamassa, millaisilta henkilöiltä noiden teosten kirjoittajat vaikuttavat. Mikäli ymmärsin oikein, Fadhlalla Haeri on suuntaukseltaan shiamuslimi ja jonkin verran orientoitunut myös sufismin suuntaan, joten hänen teoksensa eivät välttämättä vastaa kaikilta osin sunnimuslimien näkemyksiä. Sardar Ziauddin on puolestaan enemmänkin muslimi-intellektuellin oloinen, joten häneltä voisi odottaa kriittisen terävää kirjoitusotetta. Uskoisin, että hänen teoksensa voi hyvinkin olla lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista
 5. Rauhaa ja lämmin kiitos arvioista. Täytyy pitää lähtökohdat mielessä kun luen Haeria ja ostaa Ziauddinin kirja seuraavaksi islamista.

  Ystävällisin terveisin,

  Juha

  VastaaPoista
 6. Hei,
  hyvä kirjoitus ja olen melko pitkälti samaa mieltä kanssasi, että Hämeen-anttilan teos on hyvä ihmiselle, joka haluaa perustiedot islamista.

  Kommentoit tuossa, että "olin[2010] uskoni taipaleella vähän eri vaiheessa kuin nykyään[2014]". Olisi mielenkiintoista kuulla miten uskosi on muuttunu sinä ajassa. Vahvistunu entisestään, että islam on sinulle juuri se oikea vai päin vastoin.
  Kommentti riittäisi, mutta toki pitkä kirjoitus olisi paikallaan, sillä uskon muiden olevan kiinnostuneita.

  Rauha,

  VastaaPoista
 7. Rauhaa Anonyymi,
  kiitos kommentistasi. Viimeistä neljää vuotta on vaikea tiivistää muutamaan sanaan, joten ehkäpä tartun ehdottamaasi tilaisuuteen ja kirjoitan aiheesta ihan oman tekstinsä. Kiitos ehdotuksesta ja mielenkiinnosta!

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...