sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kirja-arvio: Jeesus, Allahin profeetta. Tutkimus islamilaisen Jeesus-kuvan muotoutumisesta

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Luin aikaisemmin englanninkielisen teoksen Jesus, Prophet of Islam, josta olen kirjoittanut muistiin pääkohtia tekstiini Jeesus, islamin profeetta. Kirjoitin myös tuolloin, että aion lukea nyt arvioitavanani olevan Hämeen-Anttilan teoksen Jeesus, Allahin profeetta, jotta saan monipuolisemman kuvan Jeesuksesta, rauha hänelle, islamin näkökulmasta. Täytyy sanoa, että tuo englanninkielinen teos painottui mielestäni vähän liikaakin siihen, kuinka monien kristittyjen näkemykset ovat tulleet lähelle islamin ajattelumaailmaa (esim. unitaristit) sen sijaan, että Jeeususta, hänen elämänvaiheitaan ja toimintaansa olisi tarkasteltu puhtaasti islamin näkökulmasta. Tähän verrattuna Jeesus, Allahin profeetta on mielestäni huomattavasti paremmin asiansa ajava teos nimenomaan islamilaista näkökulmaa hakevalle lukijalle.

Teos jakautuu kahteen osioon: kirjan ensimmäinen kolmannes on käytetty Jeesus-kuvan kehittymiselle islamin eri vaiheissa erityisesti Koraanin julistuksen ja muslimien kristittyjen kanssa syntyneiden kontaktien kautta. Tässä osiossa Hämeen-Anttila käsittelee myös Jeesuksen ja profeetta Muhammadin suhdetta, rauha heille molemmille. Hämeen-Anttilan mukaan Koraanin vanhemmat osat ovat kristtyjen ja juutalaisten kannalta suotuisampia kuin myöhäisempi Medinan-aika, mikä näkyy joiltakin osin myös muslimien suhtautumisessa Jeesukseen. Loput kaksi kolmannesta teoksesta on varattu sellaisille Koraanin kohdille, joissa Jeesus on mainittu, sekä tunnetuimpien islamilaisten tutkijoiden kirjoittamille kommentaareille, selitysteosten osille, joissa on käsitelty Jeesusta. Kommentaareissa on jonkin verran päällekkäisyyttä: vanhempi aines on sulautunut osittain uudempaan ja eri kommentaarien kokoajilla on ollut hieman erilaisia versioita kerrottavaan. Hadith-perinteen mukaisesti kaikki eri versiot on tallennettu muistiin.

Jeesus, Allahin profeetta on tieteellisellä kielellä kirjoitettu ja siitä on tiettävästi olemassa kansantajuisempi versio Jeesus, islamin profeetta. Ainakin minulle kirja tarjosi paljon uutta tietoa paitsi Jeesuksesta islamin näkökulmasta, myös Koraanista. Pidin erityisesti kirjan ensimmäisestä osasta; kommentaariosa oli mielestäni hieman sekava eri kokoisten fonttien, lihavointien ja kursiivien vuoksi. Toinen osa tarjoaa kuitenkin runsaasti hieman toisistaan poikkeavia tarinoita, sillä katkelmat on jaettu aihepiirien mukaan. Näin esimerkiksi Jeesuksen askeettiluonteesta, opetuksista, syntymästä ja parantajantöistä saa melko kattavan kuvan.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Jaakko: Jeesus, Allahin profeetta. Tutkimus islamilaisen Jeesus-kuvan muotoutumisesta
ISBN: 951-9217-25-8
Suomen eksegeettisen seuran julkaisuja 70, 1998
Nidottu, 286 s.
Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...