perjantai 30. heinäkuuta 2010

Kirja-arvio: Saudisamppanjaa. Suomalaisena islamin maailmassa

Henri Broms on Kauppakorkeakoulun ylikirjastonhoitajan virasta eläkkeelle jäänyt virkamies, joka käy läpi kirjassaan Saudisamppanjaa - suomalaisena islamin maailmassa kokemuksiaan Saudi-Arabiasta. Broms vietti Saudi-Arabiassa vuodet 1981-1982 kooten Saudi-Arabian yhteiskuntaa ja kulttuuria käsittelevää tietopankkia yhdessä useiden muiden ulkomaisten asiantuntijoiden kanssa.

Broms työskenteli saudijohtajien alaisuudessa ja oli siksi erilaisessa asemassa kuin esimerkiksi ne suomalaiset, jotka ovat suomalaisten yritysten lähettämiä. Tämä erilainen asema näkyi hänen jokapäiväisessä elämässään: ihmiset oli jaettu lähinnä kansallisuuden perusteella kolmeen eri luokkaan, jolla kullakin oli erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Broms kirjoittaa kirjassaan enimmäkseen työkokemuksistaan, mutta käsittelee myös muita saudiyhteiskunnan ilmiöitä ja kulttuurieroja, kuten wahhabilaisuutta, naisten asemaa, asumisoloja ja saudisaatiota eli ulkomaisten asiantuntijoiden korvaamista saudiarabialaisilla. Hänen tuntoihinsa on melko helppo samaistua, vaikkakaan en ymmärtänyt hänen haikailuaan alkoholin perään - nautintoaine, joka oli sallittu hiljaisesti vain ylemmän yhteiskuntaluokan jäsenille. Täytyy sanoa, että kirjan kansi voisi olla puhuttelevampi, mutta ehkä sen on tarkoituskin viedä ajatukset muutaman vuosikymmenen taakse.

Tekniset tiedot:
Broms, Henri: Saudisamppanjaa. Suomalaisena islamin maailmassa
ISBN: 952-5202-68-2
Terra Cognita 2002
Nidottu, 279 s.
Kirjastoluokka: 48.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...