torstai 22. heinäkuuta 2010

Ramadan-valmisteluja

Ramadan, paastokuukausi, kolkuttelee jo kulman takana. Se on minulle ensimmäinen paastokuukausi, johon itsekin tulen osallistumaan, jos Jumala suo. Shahadastani on aikaa jonkin verran vajaa vuosi, joten viime vuonna elin paastokuukautta vielä lähinnä vain muiden kautta. Palasin islamiin Ramadan-kuukauden aikana, mutta lapsemme oli silloin vielä niin pieni, että imetin häntä. En siis paastonnut niitä viimeisiä päiviä, jotka Ramadanista oli silloin vielä jäljellä.

Nyt sen sijaan yritän ajatuksissani ja teoissani suuntautua Ramadania kohti. Koska kyse on paljon muustakin kuin fyysisestä paastosta, jonkinlaisia valmisteluja on mahdollista tehdä jo näin kolmisen viikkoa etukäteen. Useiden muiden muslimien tapaan olen päättänyt lukea Koraanin läpi Ramadanin aikana. Kävin itse asiassa lainaamassa Koraanin suomennoksen jo kirjastosta, etten vain jää sitä vaille, jos joku muukin sattuu saamaan saman ajatuksen. Itsellänikin on toki Koraanin suomennos kotona, mutta se on peräisin 1960-luvulta ja kieliasu on sen mukainen. Niinpä ajattelin lukea nyt vuorostaan Hämeen-Anttilan suomennoksen ja katsoa, miltä osin se poikkeaa tuosta omasta kappaleestani. Olen myös lainannut profeetta Muhammadin, Jumalan siunaukset ja rauha hänelle, elämäkerran luettavaksi samanaikaisesti Koraanin kanssa. Toivottavasti se auttaa minua saamaan paremman kokonaiskuvan rakastetun Profeettamme elämänvaiheista ja arvostamaan häntä entistäkin enemmän.

Ramadan merkitsee myös ystävien ja tuttavien muistamista sekä kaikenlaisesta huonosta käyttäytymisestä pidättäytymistä. Onneksi internetissä on melkoinen valikoima kauniita, sähköisiä Ramadan-tervehdyskortteja, joita voi lähettää sekä koti- että ulkomaille ystäviä ja sukulaisia ilahduttamaan. Lähetin niitä jo viime vuonna ja tänäkin vuonna olisi sama askare edessä. Aion muistaa kortein tai kirjein myös muunuskoisia ystäviä, joihin tulen pitäneeksi yhteyttä muutoin liian harvoin. En toki toivota heille siunattua Ramadanin aikaa, mutta voihan hyvää vointia silti toivottaa.

Ramadan-kuukauden lähestymisen myötä lähestyy myös se aika vuodesta, jolloin on zakatin, almuveron, maksamisen vuoro. Pitääkin ottaa selvää, paljonko tuota veroa tulee maksaa ja mikä olisi sopiva kohde. Aikaisempina vuosina mieheni on hoitanut sen puolen, mutta nyt aion varmistaa, että zakat tulee omalta osaltanikin hoidettua. Kenties voisin samalla lahjoittaa pois kaikki ne viisi paria sukkia, jotka olen neulonut käyttämättä jääneestä villapaidasta, jonka purin muutama kuukausi sitten. Hyväntekeväisyys on oiva tapa saada hyvä mieli itselle ja muille.

Kuvan lähde: http://www.djibnet.com/photo/fasting/happy-ramadan-2800065826.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...