torstai 19. elokuuta 2010

Jos Jumala (swt) suo...

Lähde: http://mortyart.blogspot.com/2009/02/
inshaallah-if-it-is-gods-will.html
Joitakin vuosia sitten, kun islamiin palaaminen ei ollut vielä kohdallani ajankohtaista, lainasin kerran muslimitutulleni pienen summan rahaa. Kun kysyin, milloin hän voisi maksaa sen takaisin, sain vastaukseksi: "Ensi viikolla, insha Allah". Ajattelin silloin, että eikö hän totta tosiaan voi sanoa varmaksi, maksaako ensi viikolla vai ei. Itsellänikin olisi ollut tuolle rahalle käyttöä ja halusin suunnitella oman talouteni rahavarojeni mukaisesti. Eräällä toisella kerralla kysyin samaiselta tutulta, milloin hän oli suunnitellut tulevansa käymään meidän luonamme ja sain samanlaisen vastauksen: "Kahden tunnin kuluttua, insha Allah". Olin tottunut täsmällisenä ja rationaalisesti ajattelevana saamaan selkeisiin kysymyksiini yhtä yksiselitteisiä vastauksia, mutta hän tuntui ajattelevan kovin eri tavoin kun minä vielä siihen aikaan. En oikein ymmärtänyt, miksi hän vastasi minulle niin kuin vastasi.

Vasta myöhemmin ymmärsin, mitä sanontatapa - ja samalla muslimeille hyvin olennainen ajattelutapa - insha Allah (suomennettuna "jos Jumala suo") oikein tarkoittaa. Se ei tarkoita, etteivätkö muslimit pyrkisi tekemään parhaansa antamiensa lupausten pitämiseksi ja velvollisuuksiensa täyttämiseksi. Se ei myöskään tarkoita pelkän kohtalon varaan heittäytymistä, passiivisuutta ja fatalistista suhtautumistapaa elämää kohtaan. Toivottavasti se ei ole myöskään kenellekään pelkkä tyhjä sanonta, jolla erottautua muslimiksi tai jota käyttää tarkoituksettomasti.

Mielestäni insha Allah tarkoittaa ennen kaikkea sen ymmärtämistä, että lopulta kaikki tapahtuu vain Jumalan, kunnia ja ylistys Hänelle, tahdosta. Hän antaa menestystä kenelle tahtoo ja Hän lähettää uskoville merkkejä. Näen erityisesti suuret ja äkilliset luonnononnettomuudet Jumalan tapana todentaa tuota sanontaa. Usein silloin tiedotusvälineissä ja yleisessä keskustelussa puhutaan luonnon voimista, mutta eikö kyse ole juuri Jumalan voimista? Samalla tavoin kaikki muutkin odottamattomat tapahtumat muistuttavat siitä, että lopulta kaikki on Jumalan käsissä. Voimme tehdä parhaamme, mutta lopulta on olemassa meitä korkeampi voima.

Insha Allah on myös tapa pyytää Jumalan siunausta ja sitä käytetään yleensä, kun esitetään tulevaisuuteen liittyviä toiveita ja suunnitelmia. Nykyään se on minulle tärkeä sanonta ja pystyn ymmärtämään nyt myös huomattavasti paremmin muslimituttuani. Ajattelen nyt hyvin samalla tavoin kuin hän. Emme voi tietää elinaikamme pituutta tai mitä haasteita Jumala asettaa tiellemme. Emme voi tietää, kuinka kauan saamme pitää läheiset ihmiset vierellämme tai pysyvätkö he tai me itse henkisesti ja fyysisesti terveinä. Voimme vain pyytää Jumalan siunausta ja luottaa siihen, että lopulta me kaikki saamme ansiomme mukaan eikä kenellekään tehdä vääryyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...