sunnuntai 22. elokuuta 2010

"Jos se menee äärimmäisyyksiin, se ei kuulu islamiin!"

Sain innoituksen tähän tekstiin luettuani silmämääräisesti artikkelin If It Is Extreme, It Is Not Islam!, joka löytyy melko aktiivisesti seuraamaltani muslimien asioita käsittelevältä Iviews-sivustolta. Artikkeli oli sen verran pitkä, etten lukenut sitä kunnolla ja ajatuksen kanssa läpi. Aloin kuitenkin miettiä, mitä kaikkea äärimmäistä islamiin liitetään ja kuinka hyvin nuo mielikuvat pitävät paikkansa. Artikkelin pääsanoma tuntui olevan, että ei-muslimit ovat melko huonosti perillä islamin uskosta ja toisaalta muslimit itse ovat tehneet aika vähän virheellisten mielikuvien korjaamiseksi.

Olen lukenut kuluneen vuoden aikana melkoisen määrän muslimimaiden oloja ja yksittäisen muslimien elämänkohtaloista kertovia kirjoja. Osa lienee puhtaasti kaunokirjallisia tuotoksia, kun taas osa pohjautuu tositapahtumiin. Valitettavan monessa lukemassani kirjassa islamin nimissä on kohdeltu huonosti naisia esimerkiksi perheväkivallan, laajojen ympärileikkausten ja kotiin sulkemisen keinoin, vaikka nämä ilmiöt eivät tosiasiassa edes kuulu islamiin. Monet näistä kirjoista ovat olleet myyntimenestyksiä eivätkä siis ole omiaan korjaamaan valtaväestön kuvaa islamista kaikkea muuta kuin rauhaa rakastavana uskontona. Toisenlaisia musliminaisten elämistä kertovia kirjoja on ainakin suomeksi saatavissa vielä hyvin vähän - ehkäpä koska kovin moni ei ole nähnyt niissä mitään kirjoittamisen arvoista? Monelle islam tuokin mieleen erityisesti naisia alistavan uskonnon.

Mielestäni islam on hyvin pitkälle keskitien uskonto ja tapa elää. Äärimmäisyyksiin menevä islamin tulkinta ei ole islamin todellisen hengen mukaista. Sanotaanhan jo Koraanissakin, että tuhlaajia odottaa rangaistus, mutta toisaalta Jumala (kunnia ja ylistys Hänelle) ei rakasta myöskään saitoja. Koraanin kautta Jumala on kehottanut humaaniin käyttäytymiseen vihollisia kohtaan myös sodan aikana - se siitä väkivaltaisen uskonnon mielikuvasta! Islam rohkaisee kohtuulliseen syömiseen ylensyömisen ja jatkuvan paastoamisen sijaan ja meille on säädetty viisi päivittäistä rukousta, jotta voisimme selviytyä myös muista arkisista velvollisuuksistamme. Muslimien ei siis tarvitse elää jatkuvassa rukouksen tilassa, mutta toisaalta muistamme Jumalaa joka päivä säädettyinä aikoina. Muitakin esimerkkejä löytynee, kun asiaa ajattelee pitempään.

Luin jokin aika sitten kirjan The Kabah - the Center of the World for Hajj and Umrah, jossa oli hieman tuon edellä mainitun artikkelin tapaan käsitelty islamia keskitien uskontona. Jo esittämieni näkökohtien lisäksi kirjassa oli monenlaisin matemaattisin laskelmin ja muilla menetelmillä yritettiin osoittaa, että Saudi-Arabian Mekka on maailman keskus. Täytyy sanoa, että luultavasti hyvistä tarkoitusperistä huolimatta kirja vaikutti aika tarkoitushakuiselta. Minulle ainakaan ei ole niinkään merkitystä sillä, onko Saudi-Arabia maantieteelisesti mitattuna maailman keskipisteessä, vaan enemmänkin se, että Mekassa sijaitseva Kaaba on kaikkien maailman muslimien ajatuksissa heidän kääntyessään sitä kohti rukoillessaan. Vastaavanlaisten (maan)tieteellisten vakuuttelujen sijaan meidän tulisi keskittyä enemmän paikkansapitävän islam-kuvan levittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...