perjantai 13. elokuuta 2010

Käsityöretriitti

Jotkut muslimit käyttävät dhikriin, Jumalan muistelemiseen, rukoushelmiä tai -nauhaa, ja itsekin suosin niitä esimerkiksi matkoilla. Laukussani kulkee aina mukana yhdet tai useammat rukoushelmet. Kotioloissa minulle puolestaan pienimuotoiseen islamin retriittiin on osoittautunut sopivimmaksi tavaksi käsitöiden tekeminen eli neulominen ja virkkaaminen. Myös näin Ramadanin aikaan olen kokenut sen hyväksi tavaksi vetäytyä muistamaan Jumalaa Kaikkivaltiasta - ja toisaalta keskeneräisen työn voi laittaa myös sivuun, kun arjen velvollisuudet kutsuvat. Lapsen kanssa kunnolliseen mietiskelyyn on aikaa lähinnä päiväunien hetkinä, mutta Jumalalle voi lähettää lyhyitä kiitos- ja pyyntörukouksia myös esimerkiksi leikkimisen ohessa.

Koska tapanani on ollut kirjoittaa aina silloin tällöin muistiin käsityöt, jotka olen saanut aikaiseksi, teen myös tällä kertaa niin. Ensinnäkin virkkasin jo jokin aika sitten rattaisiin sopivan laukun soveltamalla tätä mallia. Virkkasin laukun tuon alkuperäisen mallin mukaan jo aikaisemmin keväällä ja se meni tuliaisiksi ulkomaille, mutta samalla huomasin, että suuremmassa koossa sillä voisi olla itsellenikin käyttöä.

Sitten huomasin myös toisen laukun ohjeen, mutta koska laukkuja on nyt enemmänkin kuin tarpeeksi, sovelsin erään kauniin laukun ohjetta ja tein siitä tyynynpäällisen. Kun laukun ympäri virkkaa samanlaisen reunuksen, joka on tarkoitettu alkuperäisessä ohjeessa vain sivuihin ja pohjaan, saa aikaiseksi neliön muotoisen tyynynpäällisen yoisen puoliskon. Toinen puoli virkataan ensimmäisen kopioksi.

Seuraavaa sukulaisvierailua ja kenties tulevaa eidiä varten päätin virkata kälylleni hartiahuivin. En ole vielä aikaisemmin antanut hänelle mitään ja toisaalta huivi on aika lailla hänen tyyliinsä sopiva, joten toivon sen tulevan myös käyttöön. Ehkäpä hänkin voi käyttää sitä illan viiletessä pysähtyessään miettimään kulunutta päivää ja kiittäessään kaikesta siitä hyvästä, jonka olemme saaneet osaksemme.

Syksykin lähestyy pikku hiljaa, joten itselleni löysin kauniin jakun ohjeen. Aloitin sen neulomisen eilen ja sen malli on yksinkertaisuudessaan sellainen, että sitä tehdessä ajatus tuntuu kirkastuvan ja sydän suuntautuvan kohti Jumalaa. Kunpa muistaisin aina olla kiitollinen siitä, mitä kaikkea hyvää olen osakseni saanut ja mitä niin usein tulen pitäneeksi itsestään selvyytenä. Ehkäpä tuo jakku päällä, sitten kun olen sen joskus saanut valmiiksi (jos Jumala suo), muistan kaikki nämä ajatukset ja yritän elää niiden mukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...