sunnuntai 15. elokuuta 2010

Kirja-arvio: Mistään kotosin

Mistään kotosin on Marjaneh Bakhtiarin esikoisteos, joka on saanut tiettävästi ainakin Ruotsissa paljon menestystä ja huomiota osakseen. Bakhtiari on syntynyt Iranissa ja asunut siellä kuusi ensimmäistä vuottaan, kunnes hänen perheensä muutti Malmön kaupunkiin Ruotsiin. Mistään kotosin-teoksen voi kenties nähdä olevan jonkinlainen peilautuma hänen omista Ruotsin-kokemuksistaan maahanmuuttajana.

Kirjan keskiössä on Iranista Ruotsiin muuttanut Irandoustin perhe, jonka kaikkien perheenjäsenten tuntoja ja kokemuksia käsitellään vuorotellen tarinan edetessä. Elämä tuntuu pyörivän erityisesti murrosikäisten nuorten ympärillä, joille koulumaailma ja aikuiseksi kasvaminen tuntuvat olevan kovin erilaisia kokemuksia kuin vanhempien aikaan heidän kotimaassaan. Nuoret ovat tottuneet jo ruotsalaiseen elämäntapaan, mutta vanhemmille Pohjolan asukkaiden oudot tavat tuottavat edelleen ymmärrys- ja sopeutumusongelmia. Myös ruotsalaisilla tuntuu olevan kaikenlaisia ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan, jotka ovat edelleen tietyllä tavalla ulkopuolisia jo pelkän ulkonäkönsä ja puhetapansa perusteella.

Eri arvioissa Mistään kotosin-kirjan kerrotaan olevan hauska ja raikkaalla tavalla piilossa kyteviä ennakkoluuloja ravisteleva teos. Itselleni kirja antoi ajattelemisen aihetta siinä mielessä, että se toi hyvin esiin nuorten kasvuhaasteita, olivatpa nämä ulkomaalaistaustaisia tai maan kotoperäisiä asukkaita. Toisaalta maahanmuuttajille, joille muutto toiseen maahan on aluksi vaikuttanut lupaavalta uudelta alulta, voi uusi maa osoittautua suureksi pettymykseksi. Kaikki ei sujukaan niin kuin oli kuviteltu ja on tasapainoteltava oman kulttuurin ja uuden kotimaan kulttuurin yhteensovittamisen välimaastossa. Tämä konstailematta kirjoitettu teos ei yritä kaunistella asioita.

Tekniset tiedot:
Bakhtiari, Marjaneh: Mistään kotosin
Suomentaja: Leena Peltomaa
ISBN: 978-951-1-20949-2
Otava 2007
Sidottu, 368 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...