maanantai 9. elokuuta 2010

Kirja-arvio: Profeetta Muhammadin elämäkerta

Jaakko Hämeen-Anttilan suomentama Profeetta Muhammadin  elämäkerta (rauha ja Jumalan siunaukset hänelle) on tiettävästi ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomenkielinen laaja muotokuva islamin merkittävimmän ja keskeisimmän profeetan elämästä. Se perustuu Ibn Hismanin 800-luvulla kokoamaan teokseen, jota pidetään yleisesti ottaen varsin luotettavana kuvauksena.

Voisi luulla, että noin 1200 vuotta sitten kirjoitettu teos olisi sanamuodoltaan ja sisällöltään hankalaa luettavaa. Hämeen-Anttila on kuitenkin tehnyt ilmeisen hyvää työtä, sillä Profeetan elämän eri vaiheet on esitetty kirjassa loogisesti etenevässä ja helposti seurattavassa järjestyksessä. Suurin osa kirjasta keskittyy Badrin, Uhudin ja muiden taisteluiden kuvaukseen, mikä kertoo Profeetan eläneen taisteluiden täyttämää elämää levittäessään islamin sanomaa. Vasta oikeastaan kirjan loppupuolella on enemmän mainintoja Profeetan vaimoista; perhe-elämä ja muu Profeetan henkilökohtainen elämä yksityishenkilönä näyttää jääneen huomattavan vähälle huomiolle.

Olin alunperin ajatellut lukea tämän elämäkerran samanaikaisesti Koraanin kanssa, mutta nyt tekemäni ratkaisu lukea se ennen Koraania osoittautui ehkä sopivammaksi. Elämäkerran aikana kerrotaan nimittäin, missä vaiheessa Profeetta sai mitäkin ilmestyksiä ja Koraanin suuria Jumalalta (kunnia ja ylistys Hänelle), joten se auttaa asettamaan Koraanin suurat paremmin asiayhteyksiinsä. Elämäkerran lukemisen yhteydessä minulle korostui ylipäätään se, miten merkityksellistä on ymmärtää, mihin tapahtumiin Koraanin eri suurat liittyvät. Jos niitä irrottaa erikseen, asiayhteys ja merkitys voivat muuttua epätarkoituksenmukaisiksi.

Tekniset tiedot:
Hisham, Ibn: Profeetta Muhammadin elämäkerta
Suomentaja: Jaakko Hämeen-Anttila
ISBN: 952-9842-27-9
Basam Books 1999
Nidottu, 467 s.
Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...