sunnuntai 29. elokuuta 2010

YLE: Uskonto on naisten asia

Silmiini sattui tämä mielenkiintoinen artikkeli, jonka halusin tallentaa myös itselleni.

YLE: Uskonto on naisten asia

Naiset ovat selvästi miehiä uskonnollisempia, kertoo Yle uutiset. Tilanne on Ylen mukaan sama maailmankolkasta ja uskonnosta riippumatta. Myös patriarkaalisina pidetyissä uskonnoissa naisia on enemmän. Tutkijat arvelevat, että erolla voisi siksi olla biologinen selitys.

"Yksi selitysmalli, johon nykyisin moni luottaa, on miesten naisia voimakkaampi riskikäyttäytyminen. Kun ollaan valmiita ottamaan riskejä, ei olla niin turvallisuushakuisia. Turvallisuushakuiset ihmiset ovat usein uskonnollisia, ja naiset näyttäytyvät turvallisuushakuisina", Kati Rantala Kirkon tutkimuskeskuksesta kertoo Ylen haastattelussa.

Naisten laajempaa uskonnollisuutta on aiemmin perusteltu myös miehiä huonommalla koulutuksella, mutta tämä selitys ei enää päde. Yksi selitys on, että naiset usein vastaavat perheen uskonnollisesta kasvatuksesta, ja tämän kasvatuksen arvellaan purevan parhaiten perheen tyttöihin.

Erittäin uskonnolliset ihmiset ovat kuitenkin yleisemmin miehiä kuin naisia. "Uskonnolliset miehet kaipaavat esimerkiksi enemmän uskonnollista julistusta kuin naiset. Mies ei halua sitoutua väljään, epäselvään uskonnollisuuteen.
Naisille ei välttämättä tuota vaikeuksia uskoa samanaikaisesti Jeesuksen ylösnousemukseen ja astrologiaan", Kati Rantala sanoo.

Suomessa uskontokuntiin kuulumattomia miehiä on noin 540 000, mutta naisia vain 400 000. Vastaavasti käytännössä kaikissa uskonnollisissa yhteisöissä on selkeästi enemmän naisia kuin miehiä.

Naiset myös kokevat itsensä uskonnollisemmiksi kuin miehet. Kansainvälisessä World Values 2005 -tutkimuksessa yli kaksi kolmasosaa suomalaisnaisista koki olevansa uskonnollisia, miehistä vain hieman yli puolet.

Myös valtaosa uusista papeista on Suomessa naisia.

Lähde: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Yle+Uskonto+on+naisten+asia/1135259713997

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...