torstai 23. syyskuuta 2010

"Etsikää apua kärsivällisyydestä ja rukouksesta..."

Lähde: http://www.1000gooddeeds.com/
Kärsivällisyys lienee yksi islamin arvostetuimmista luonteenpiirteistä. Tulin tällaiseen johtopäätökseen jokin aika sitten, kun olin lukenut jonkin verran erinäistä kirjallisuutta  ja erään islamilaisen keskustelupalstan keskustelunaiheita. Yksi merkittävimmistä kärsivällisyyden merkitystä korostavista kirjoista lienee pyhä Koraani. Tein haun hakusanalla "kärsivällisyys" ja sain vastaukseksi seuraavat jakeet. (Muitakin jakeita löytyi, mutta nämä tuntuivat liittyvän eniten nyt valitsemaani näkökulmaan.)

Te jotka uskotte, etsikää apua kärsivällisyydestä ja rukouksesta. Jumala on totisesti kärsivällisten kanssa.  (2:153)

Jos joku on kärsivällinen ja anteeksiantavainen, niin on hän totisesti menetellyt oikein. (42:43)

Te jotka uskotte, olkaa kärsivällisiä, kilvoitelkaa keskenänne kärsivällisyydessä, olkaa lujia ja pelätkää Jumalaa, jotta tulisitte onnellisiksi! (3:200)

Toisin ne, jotka ovat kärsivällisiä ja hyviä tekoja harjoittavat; he ovat niitä, joille kuuluu anteeksiantamus ja suuri palkinto. (11:11)

Mielestäni Koraanin lukeminen on inspiroivaa. Tällä kertaa se pysähdytti minut kuitenkin ajattelemaan myös kärsivällisyyden olemusta: mitä kärsivällisyys on ja miten se ilmenee? Miten voisin käytännön keinoin harjoittaa itseäni niin, että olisin entistä kärsivällisempi? Päätin tehdä ensimmäiseksi listauksen siitä, mitä mieleeni tulee sanasta kärsivällisyys. Listaani sisältyy seuraavanlaisia kohtia:

Kärsivällisyys on...
-pitkämielisyyttä: kykyä pysyä rauhallisena ja levollisena, vaikka tuntee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti ja haluaisi vastata takaisin samalla mitalla
-omien impulssien, halujen ja tarpeiden asettamista välillä sivuun
-tietynlaista kaukonäköisyyttä: kykyä nähdä pitemmälle kuin lyhyen hetken päähän
-periksiantamattomuutta
-uskoa siihen, että oikeus toteutuu

Listaan tuli siis aikamoinen määrä ihailtavia ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä. Osa yllä luetelluista kohdista sai minut kuitenkin ajattelemaan, ettei kärsivällisyys taida olla kovin korkealle arvostettua nyky-yhteiskunnassamme. Tarpeidemme ja halujemme kyltymättömyys on sallittua ja kaikki pitäisi saada ilman sen suurempia ponnisteluja juuri nyt ja mieluummin heti. Kehittyvät yhteiskunnat näyttävät olevan matkalla samaan suuntaan; emme osaa olla enää niin kiitollisia ja pitkäjännitteinen ponnistelu on saanut väistyä lyhyemmän aikavälin tavoitteiden saavuttamisen tieltä. Luin jokin aika sitten jostakin, että suurin osa Paratiisin asukkaista on ollut tässä elämässä köyhiä. Voisiko olla niin, että köyhillä on myös taipumusta olla kärsivällisempiä? He eivät ole ainakaan saaneet niin paljon valmiina.

Olin sellaisella tuulella, että tein kaikenlaisia listoja, joten seuraavaksi mietin, mitkä asiat aiheuttavat minulle kärsimättömyyttä.
Kärsimättömyyttä aiheuttaa...
-oman ajan puute tai vähäisyys
-univelka
-kiire ja tekemättömät työt
-jatkuva melu ja hiljaisuuden puute
-kanssaihmisten selittämätön ja pitkäaikainen tyytymättömyys ja epämukavuuden tunne (esim. lapsen jatkuva kitinä, jolle ei löydy mitään erityistä syytä)
-sotkuisuus

Sen sijaan kärsivällisyyttäni lisää paitsi tietenkin edellä mainittujen kohtien vastakohdat, myös seuraavat asiat:
-rauhallinen elämänrytmi
-mahdollisuus mietiskellä ja ajatella
-rukoilu
-hyvien, positiivisten ihmisten seura; toisaalta myös mahdollisuus olla yksin
-ulkoilu

Usein arki on erilaisten valintojen tekoa: käytänkö vähäisen oman aikani pieniin torkkuihin vai luenko tai kirjoitanko? Yhden tekemisen valitseminen sulkee toisen pois, ja toisinaan nipistän hieman uniajasta, jotta voisin tehdä jotain, mistä saan taas lisää voimia jaksaa arjen pyöritystä. Olen nimittäin huomannut, että tietoisella harjoittelulla kärsivällisyyttä on mahdollista lisätä ja se toimii parhaimmillaan dominonappuloiden tavoin: kärsivällisyys tuo uutta kärsivällisyyttä. Rajansa tietysti kaikella, mutta ainahan voi yrittää!

3 kommenttia:

 1. Salam aleikum sisko ja kiitos taas hyvästä tekstistä, niitä on mukava lukea. :)
  Kärsivällisyys todellakin on hyvä teema nykyaikaan, niinkuin sanoit kaikki on saatava heti! Meidät kasvatetaan kiirehtimään ja vaatimaan kaiken tapahtuvan tässä ja nyt. Ei mikään hyvä piirre ihmisessä ja pahimmassa tapauksessahan se voi johtaa ns. loppuunpalamiseen.
  Joten hyvä, että otit tämän piirteen esiin, jotta kaikki (myös minä!) miettiä tätä ja voisimme myös kärsivällisyyden kautta olla lähempänä Jumalaa, kunnia ja ylistys Hänelle, sekä samalla rakkaita lähimmäisiä ja itseämme. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus! Islamissa elämä on kokonaisuus ja meidän oltava kärsivällisiä loppuun asti. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta.

  VastaaPoista
 3. Wa aleikum salam Hawa ja anonyymi,
  kiitos kommenteistanne! Tekstin julkaisemisen jälkeen tuli mieleen kaikenlaista muutakin, mitä olisin voinut tuohon aiheeseen liittyen kirjoittaa, mutta jätettäköön se johonkin myöhäisempään ajankohtaan, jos Jumala suo :).

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...