tiistai 28. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Afrikasta. Muistiinpanoja vuosilta 2007-2009

Afrikasta-teos sisältää kokoelman kolumneja, jotka kirjailija ja dokumentaristi Elina Hirvonen kirjoitti Vihreä lanka-lehden verkkosivuilla ilmestyneeseen blogiin vuosien 2007-2009 aikana. Hirvonen asui tuolloin miehensä kanssa Sambiassa ja matkaili myös muissa Afrikan maissa. Kolumneissa Hirvonen analysoi eri Afrikan maiden nykypolitiikan kiemuroita ja afrikkalaista kulttuuria. Hän pohtii niin ikään länsimaisten ihmisten usein virheellisiä ja yksipuolisia käsityksiä Afrikasta sekä kehitysyhteistyön positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia afrikkalaisten yhteiskuntien kehitykselle. Kolumneissa on runsaasti yksittäisten ihmisten selviytymistarinoita, joista osa päättyy onnellisesti mutta liian moni päinvastaisesti.

Afrikasta-teoksesta jäi mieleeni erityisesti kaksi kohtaa: ensimmäisessä Hirvonen toteaa, että Afrikassa tapaamisten järjestäminen on hankalaa, koska useimmiten joku on estynyt tulemasta sairastumisen, kuoleman tai hautajaisten vuoksi. Varsin lohduton kuva tuosta maanosasta! Toisessa kohdassa Hirvonen on juuri palannut Eurooppaan kahden Afrikan-vuoden jälkeen ja joutuu kohtaamaan länsimaisen todellisuuden aikansa eläneen auton ja punaisen hiekan värjäämien vaatteiden kanssa. Kuinka erilaisia afrikkalaisten syrjäkylien ja eurooppalaisten pikkukaupunkien todellisuudet ovatkaan. Sellaista on ulkopuolisen vaikea ymmärtää, vaikka kuinka olisi lukenut aiheesta. Joitakin välähdyksiä aiheesta kirja kuitenkin antaa.

Hirvosen teos on koottu suoraan kolumneista ja toimisi mielestäni parhaiten niin, että kolumnit olisi lukenut alkuperäisessä yhteydessään eli kerran viikossa ilmestyneessä muodossa. Useiden kolumnien rakenne on hyvin samankaltainen, joten useita peräkkäin lukiessa tulee hieman puutunut olo, vaikka itse tekstit ovatkin hyvin kirjoitettuja ja täynnä asiaa. Kolumnien rakenne muuttuu oikeastaan vasta viime metreillä, kun pariskunta on jo palaamassa takaisin Eurooppaan. Kirjassa on myös jonkin verran valokuvia, mutta niissä ei ollut lainkaan selittäviä kuvatekstejä, jotka olisivat avanneet lukijalle kuvien asiayhteyden teksteihin nähden.

Tekniset tiedot:
Hirvonen, Elina: Afrikasta. Muistiinpanoja vuosilta 2007-2009
ISBN: 978-952-5524-82-6
Avain 2010
Nidottu, 207 s.
Kirjastoluokka: 48.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...