lauantai 4. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Kadonnut symboli

Heti alkuun minun täytyy tehdä tunnustus: en ole vielä lukenut suomenkielistä Kadonnut symboli-kirjaa, vaan tämä kirja-arvio perustuu englanninkieliseen The Lost Symbol-teokseen. Kirjan valtavasta suosiosta johtuen se on jatkuvasti lainassa kirjastosta, joten tämä englanninkielinen teos oli helpompi saada lainaan. Olen kuitenkin laittanut tähän oheen kirjan suomennoksen mukaiset tiedot ja kansikuvan pitäen silmällä kirjan suomalaisen lukijakunnan (mistäköhän muuten johtuu, että englanninkielisissä alkuperäisteoksissa on yleensä hienommat kansikuvat kuin suomalaisissa vastaavissa..?).

Tämänkertainen seikkailu saa alkunsa, kun professori Robert Langdon saa kutsun tulla pitämään luentoa Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin. Kutsun lähettäjä on Langdonin vanha tuttu ja arvostettu oppi-isä Peter Solomon, joka on myös tunnettu vapaamuurari. Perille saavuttuaan Langdon huomaa joutuneensa keskelle hirvittävää painajaista, jossa on panoksena Peter Solomonin lisäksi myös tämän tyttären ja Langdonin itsensä henki. Kaappaaja on kutsunut Langdonin paikalle ratkaisemaan ikiaikaisen vapaamuurareiden puuttuvan symbolin, jonka tarkoituksena on johdattaa löytäjänsä ihmiskunnan viisauden lähteille.

Kadonneen symbolin, kuten muidenkin Brownin teosten, suosio on helppo ymmärtää. Uskontokunnasta ja vakaumuksesta riippumatta ihmiskuntaa on kautta aikojen kiinnostanut ja kiehtonut löytää onnellisuus, viisaus ja elämän tarkoitus. Tässä teoksessa tuo puuttuva viisaus on kiedottu vapaamuurareiden salaperäiseen yhteisöön ja heidän huonosti tunnettuihin rituaaleihinsa ja salaisuuksiinsa. Kun teokseen on lisätty vielä aimo annos seikkailua, pinnan alla kytevä ihastus Langdonin ja Solomonin tyttären välillä ja tapahtumapaikaksi monien tuntema pääkaupunki - tosin harvemmin käytetystä näkökulmasta - ovat menestystarinan elementit koossa. Itseäni kiehtoi kirjassa sen älyllinen haastavuus ja juonen monisäikeisyys, josta ei yllätyselementtejä puutu.

Tekniset tiedot:
Brown, Dan: Kadonnut symboli
Suomentaja: Kimmo Paukku
ISBN: 978-951-0-31919-2
WSOY 2009
Sidottu, 460 s.
Kirjastoluokka: 84.2

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä kirja-arviosta! Vaikka olen jo pitkään ollut Brownin teosten ystävä, mutta tämä kirja on saanut vielä odottaa, taidan tietää mikä on seuraava lainaukseni kirjastosta.. :D Ja vanha tuttu Robert Langdon seikkailee tässäkin, joten varmasti on hyvä kirja taas Dan Brownilta. :)

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...