sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Kasvokkain. Muistiinpanoja Beninistä

Olen ilmeisesti aloittamassa jonkinlaista Afrikka-kautta, sillä kirjastosta on tarttunut viime viikkojen aikana mukaani useampiakin Afrikan eri maita käsitteleviä muistelmateoksia ja matkakertomuksia. En tiedä sen enempää itse Kasvokkain-kirjan kirjoittaneesta Vivi-Ann Sjögrenistä kuin että nimi oli ennestään minulle tuttu. Hän on julkaissut viime vuosikymmenen vaihteen aikoihin useammankin muistelmateoksen ulkomaanvuosiltaan yhden kirjan vuosivauhdilla.

Kasvokkain - muistiinpanoja Beninistä kertoo Sjögrenin stipendiaattiajasta pohjoismaisen Villa Karon asukkaana Beninissä. Afrikan manner on Sjögrenille ennestään tuttu, mutta tämä pieni valtio ei niinkään. Hänellä ei ole oikeastaan mitään ennakkotietoja saapuessaan perille muiden taiteilijoiden kanssa. Kulttuurisia ennakkoluuloja on tietysti jokaisella - siitä ei pääse yli eikä ympäri - ja sen varaan Sjögren rakentaakin teoksensa. Hän pohtii sitä, millaisia ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä länsimaalaisilla on afrikkalaisia kohtaan ja toisaalta miten afrikkalaiset näkevät länsimaiset "valkoiset". Asuessaan pidemmän aikaa paikan päällä beniniläinen kulttuuri ja minan kielen eri vivahteet alkavat aueta uudella tavalla. Ne kertovat jotain olennaista paikallisten tavasta jäsentää maailmaansa. Samalla Sjögren tekee tärekitä havaintoja myös omasta elämästään.

Kasvokkain-kirjaan oli ainakin minun ensin vaikea päästä kiinni. Jotkin teksteistä eivät heti auenneet, mutta kirjan edetessä hänen löyhästi aihepiireittäin kokoamansa luvut veivät mukanaan. Tämän kirjan perusteella tein päätöksen lukea enemmänkin hänen teoksiaan, sillä monet hänen tekemistään pohdinnoista ja havainnoista ovat tarkkaan osuvia ja herättävät myös lukijan pohtimaan omia piilossa olevia ennakkoluuloja erilaisuutta kohtaan.

Tekniset tiedot:
Sjögren, Vivi-Ann: Kasvokkain. Muistiinpanoja Beninistä
Suomentaja: Saara Villa
ISBN: 978-951-501-348-4
Schildts Förlag Ab 2003
Sidottu, 291 s.
Kirjastoluokka: 48.25

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...