perjantai 10. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Kohti

Juha Itkonen on minulle uusi tuttavuus. Kolme teosta kirjoittanut Itkonen on nuoresta iästään huolimatta ollut ehdokkaana ja saanut jo valtakunnallisia palkintojakin useilta eri tahoilta, joten lienee ollutkin jo aika lukea edes yksi hänen kirjoistaan.

Romaanissaan Kohti Itkonen vie lukijansa tutustumaan Ansaksen perheen sielunelämään. Perheen kuopustytär, jo aikuistunut Julia on vuotta aikaisemmin ottanut ja lähtenyt tuntemattomille teille ja siellä pysyykin, kunnes ministeri-isä Tapani sattuu näkemään hänet vilaukselta televisioruudussa Thaimaan tsunamikatastrofista kertovassa jutussa. Siinä paikassa Tapani tekee päätöksen lähteä hakemaan tyttärensä takaisin poikansa Jussin kanssa. Mutta vaikka Julia löytyykin luonnonkatastrofin raunioilta helposti, ei asia ei osoittaudu niin yksinkertaiseksi. Kullakin perheenjäsenellä on monta asiaa pohdittavanaan perheen menneisyydestä ja tehdyistä valinnoista. Kuinka Tapani on päätynyt ministeriksi, kuinka Julia vapaaehtoistyöhön tsunamin uhrien autamiseksi, kuinka Jussi naimisiin Annansa kanssa Lontoon seikkailujen jälkeen?

En oikein tiedä, pidinkö kirjasta. Itkonen selvästi hallitsee asioiden pohdinnan useiden ihmisten näkökulmasta ja pidin esimerkiksi lukea Julian vapaaehtoistyöstä, lapsille suunnatusta terapiasta. Sen sijaan joitakin kohtia olisi voinut mielestäni kertoa lyhyemminkin, ja teksti tuntuu olevan paikoittain melkein tajunnanvirtaa. Itkosella on persoonallinen tapa kirjoittaa: lauseet ovat pitkiä, kuin ajatuksen kaltaisia. Aluksi se häiritsi minua, mutta vähitellen sitä oppii lukemaan sujuvammin. Silti, kuten sanottu, saman asian olisi voinut kertoa tiiviimminkin ja välillä meinasin jättää lukemisen kokonaan kesken.

Tekniset tiedot:
Itkonen, Juha: Kohti
ISBN: 978-951-1-21946-0
Otava 2007
Sidottu, 428 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...