sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Poika raidallisessa pyjamassa

Päätin lukea tämän kirjan sen kummallisen takakansitekstin vuoksi. Tavallisestihan takakannessa kerrotaan lyhyesti jotakin kirjan juonesta, mutta tämän kirjan kohdalla paljastetaan vain, että päähenkilönä on yhdeksänvuotias Bruno-poika, joka päätyy aidalle. Kirja saattoi siis sisältää melkein mitä tahansa, joten en oikein tiennyt mitä odottaa.

Poika raidallisessa paidassa kertoo nuoren, vielä melko naivisti ajattelevan lapsen kautta 1940-luvun ajan tapahtumista Saksassa. Perhe asuu kirjan alussa Berliinissä, mutta natsiupseeri-isän saatua työkomennuksen muualta koko perhe muuttaa hänen mukanaan muualle. Bruno ei pidä muutosta: hänen parhaat ystävänsä jäävät Berliiniin eikä uudessa kodissa ole niin paljon kerroksiakaan kuin edellisessä. Isosiskoltaan Bruno kuulee uuden paikan olevan nimeltään Aus-vitsi, ja siellä sijaitsee suuri korkein piikkilanka-aidoin varustettu leiri. Eräänä päivänä Brunon elämä muuttuu, kun hän lähtee omin päin löytöretkelle ja huomaa aidan toisella puolella ikäisensä pyjamapukuisen pojan. Pojista tulee parhaat kaverukset, mutta seikkailulle tulee lopulta kammottava päätös.

Boynen teos on internetistä katsomieni tietojen mukaan alunperin kirjoitettu nuortenkirjaksi. Kirjassa käytetty kieli onkin melko yksinkertaista, sellaista jota nuoren hyvin kasvatetun pojan voisi olettaa käyttävän. Itse panin kuitenkin merkille, että kirjassa merkitsee kaiken ääneen lausutun lisäksi myös hyvin paljon se, mitä on jätetty sanomatta. Rivien välistä kerrottu tarina lähetti ainakin minun mielikuvitukseni lentoon ja kirjan hirveät lopputapahtumat jäivät kaikumaan päähän kauan lukemisen jälkeenkin. Aivan nuorelle en tätä kirjaa antaisi luettavaksi. Kaiken kaikkiaan kirja oli yksi erikoisimmista, jonka olen lukenut, sillä keskitysleirin tapahtumista ei liene kovin monta kaunokirjallista teosta kirjoitettu ulkopuolisten näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
Boyne, John: Poika raidallisessa pyjamassa
Suomentaja: Laura Beck
ISBN: 978-952-5635-25-6
Bazar Kustannus 2008
Sidottu, 206 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...