lauantai 25. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Sade lankeaa

Sade lankeaa-teoksen tapahtumat on kerrottu nuoren brittiläisen lääkäriopiskelija Marian näkökulmasta. Hän saa mahdollisuuden viettää muutaman kuukauden Etelä-Sudanissa tehden vapaaehtoistyötä nälänhädästä kärsivien paikallisten asukkaiden auttamiseksi.

Heti paikan päälle saavuttuaan Maria kohtaa Sudanin karun todellisuuden: sotatoimialueella edes riippumattomat avustajat eivät ole turvassa pommituksilta ja hänen lääkärintaitonsa tuntuvat Mariasta itsestään kovin vaatimattomilta nälkään kuolemassa olevien asukkaiden keskuudessa. Lyhyeksi jäävät elämät saavat avustustyön tuntumaan usein toivottomalta tehtävältä, jossa on tehtävä epäinhimillisiä valintoja sen suhteen, ketä vähäisillä lääketarpeilla ja ruoka-avustuksilla pystytään auttamaan. Marian koko maailmankuva tuntuu mullistuvan ja hän löytää uusia puolia itsestään avustusryhmän jäätyä loukkuun keskelle kansanmurhan kohteeksi valittua aluetta. Ryhmä pääsee pakoon kuin ihmeen kaupalla pari tuntia kohtalokkaaksi koituneen hyökkäyksen alkamisen jälkeen, mutta kaikki eivät ole niin onnekkaita... Mariakin käy läpi tapahtumia vielä kymmenen vuotta Afrikasta paluun jälkeen, kunnes hänelle avautuu mahdollisuus mennä käymään samoissa maisemissa uudelleen.

Sade lankeaa on mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen teos. Se on hyvin todentuntuisesti kirjoitettu ja saa lukijan eläytyämään mukaan tapahtumiin. Teoksen voi nähdä myös jonkinlaisena ajatuksenherättäjänä varsinkin länsimaisille lukijoille: luulemme usein tietävämme paremmin kuin kriisialueiden asukkaat millainen apu on heille parasta - meillä on taipumusta päällepäsmäröintiin. Toisaalta kirjassa esitetään myös ajatus, että avustustyöhön lähteneillä on usein jokin henkilökohtainen trauma, jonka he yrittävät parantaa auttamalla muita.

Tekniset tiedot:
Wynne-Jones, Ros: Sade lankeaa
Suomentaja: Einari Aaltonen
ISBN: 978-952-01-0393-4
Like 2010
Sidottu, 366 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...