keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Saharan aamut ja illat

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Saharan aamut ja illat kertoo Vivi-Ann Sjögrenin ja hänen miehensä Pacon matkoista Marokon aavikolle, Saharan reunamille. Koko kirjan aikana minulle ei selvinnyt, mistä pariskunta oli saanut ajatuksen matkustaa autolla telttavarusteilla keitaalle, jolla he eivät olleet ennen käyneet. Teltta toimii kuukausien ajan heidän kotinaan ja sen vähäiset tavarat saavat riittää jokapäiväisen selviämisen varustuksena. Pariskunta on ilmeisen hyvin perillä aavikon vaativista olosuhteista, sillä heillä on mukanaan sopiva vaatetus sekä helteen että yön kylmyyden varalle ja välttämättömimmät perustarvikkeet. Keitaan asukkaat osoittautuvat hyvin vieraanvaraisiksi ja ottavat pariskunnan mukaan päivittäiseen elämänkulkuunsa. Ilman heidän ystävällisyyttään oleskelu Saharan laidalla olisi todennäköisesti osoittautunut liian vaativaksi.

Kirja etenee aikajärjestyksessä, lyhyinä lukuina, joita on helppo lukea ja joiden kautta aavikon asukkaiden olosuhteisiin ja elämänmenoon on helppo eläytyä. Mielestäni koko kirjan ajan yhtenä kantavista ajatuksista on se, kuinka vähällä ihminen voi tulla toimeen. Keitaan asukkaat toki haaveilevat paremmasta elämästä ja korkeammasta toimeentulosta, mutta ne muutamat keitaan ulkopuolelle suuriin kaupunkkeihin töihin menneet ovat useimmiten palanneet takaisin kotiseuduilleen. Kaupunkien elämä ei vastaa heidän arvomaailmaansa, siellä tuntee olevansa kauempana perhekeskeisistä arvoista ja uskonnosta. Sjögrenin vierailujen kautta muodostuu kuva muuttuvasta keitaasta: kuinka "edistys" vähitellen saavuttaa tämän syrjäisenkin kolkan niin hyvässä kuin pahassakin. Hieno matkakirja, jonka voisi lukea joskus uudestaankin.

Tekniset tiedot:
Sjögren, Vivi-Ann: Sahan aamut ja illat
Suomentaja: Raija Jänicke
ISBN: 951-50-1287-2
Schildts Förlag Ab 2002
Sidottu, 227 s.
Kirjastoluokka: 48.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...