maanantai 13. syyskuuta 2010

Kirja-arvio: Ylitunnollisuus. Irti suorittamisen pakosta

Ylitunnollisuus - irti suorittamisen pakosta pureutuu varsinkin nyky-yhteiskuntamme nuoria ja jo aikuistuneita naisia yhä yleisemmin riivaavaan ongelmaan: jatkuvaan suorittamisen pakkoon, ajatukseen siitä ettei kelpaa tai ole minkään arvoinen ilman jatkuvia konkreettisesti mitattavissa olevia tekoja. Kirjassa käydään läpi aikuisten ja nuorten omien elämäntarinoiden kautta suorittajaprinsessojen tyypillisiä ongelmia: unettomuutta, levottomuutta, teoista ja muiden antamasta palautteesta riippuvaista itsetuntoa, vatsavaivoja, tulehduksia ja ylipäätään vääristynyttä elämänkatsomusta, jossa opiskelu tai työ (tai pahimmassa tapauksessa ne molemmat yhtäaikaisesti) vie kaiken voiman ja ajan. Kirjan henkilöt ja tutkimustieto perustuvat ruotsalaisen Stressikeskuksen potilaiden avulla kerättyyn aineistoon. Kirjassa on myös erilaisia testejä, joilla lukija voi testata omaa suorittajuuden tasoaan.

Kirjan sisältö kuulostaa jotenkin liiankin tutulta. Kirjoitin - omia termejä käyttäen mutta samaa asiaa tarkoittaen - omasta kaiken nielevästä työstäni jokin aika sitten tekstissäni Lupa olla heikko. Onneksi itse tajusin ajoissa päästää irti energiaa vaativasta oravanpyörästä - kovin monille ylenmääräisestä suorittamisesta luopuminen tapahtuu vasta pakon kautta. Ylitunnollisuus-kirjalle on siis varmasti nykyaikana kysyntää eikä se ilmestynyt yhtään liian aikaisin. Kirjaa lukiessa suorastaan hengästyy, kun lukee, mihin kaikkeen tapauskertomusten henkilöt ovat itsensä tietoisesti ja tiedostamattaan pakottaneet. Onneksi kirjan rakenne on kuitenkin koottu niin, että loppua kohti esitellään myös erilaisia tapoja päästä irti suorittamisen kierteestä, jolloin lukijan adrenaliinitaso palautuu ennalleen. Erilaiset terapiamenetelmät ja tavat, kuten flow ja mindfulness, kuulostavat niin mielenkiintoisilta, että niihin voisi tutustua tarkemminkin.

Tekniset tiedot:
Rose, Joanna ja Aleksander Perski: Ylitunnollisuus. Irti suorittamisen pakosta
Suomentaja: Vuokko Metsälä
ISBN: 978-952-492-331-6
Minerva Kustannus
Sidottu, 256 s.
Kirjastoluokka: 17.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...