maanantai 6. syyskuuta 2010

Pyhyyden kosketus

Näin Ramadanin jälkitunnelmissa jäin pohtimaan, mitä kulunut kuukausi on minulle antanut. Olenko ollut mieleltäni hartaampi, olenko onnistunut välttämään pahaa ja suuntautunut hyvien asioiden tekemiseen? Olenko muistanut Jumalaa lukemalla Koraania, rukoilemalla ja dhikrillä? Olenko yrittänyt parantaa käyttäytymistäni, yrittänyt olla kärsivällisempi ja kiinnittänyt huomiota turhan puhumisen välttämiseen? Olenko ottanut tarpeeksi huomioon läheisiäni, ystäviäni ja tuttaviani?

Kokonaisuudessaan viime viikot ovat muistuttaneet muita kuukausia enemmän kuin olin suunnitellut. Ensinnäkin paasto ei onnistunut kohdaltani siinä laajuudessa kuin olin etukäteen ajatellut. Kun elää normaalielämää, jossa on tietyt rutiinit (kohtuullisen säännölliset ruokailu- ja lepoajat ja tietty päiväohjelma), ei tule aina huomioineeksi, kuinka vaivattomasti voi elää. Nyt kun yritin paastota, sain samalla muistutuksen omasta vajaavaisuudestani. Vaiva, jonka kanssa elän, kuuluu Ramadanin paasto-ohjeissa kategoriaan "paasto voi pahentaa sairautta", joten syömättömyyden sai unohtaa. Olin aluksi aika pettynyt itseeni, varsinkin kun olin suunnitellut, että voisin kenties alkaa paastota jatkossa Profeetan - rauha ja Jumalan siunaukset hänelle- esikuvan mukaisesti kolmena päivänä kuukaudessa maanantaisin ja torstaisin. Omalle sairaudelle ei kuitenkaan voi mitään, ja Jumala tietää parhaiten, että ainakin yritin.

Luin Koraanin läpi ja totesin taas kerran mielessäni, ettei se ole turhaan yksi maailman luetuimmista kirjoista. Olin tehnyt itselleni lukusuunnitelman, mutta Pyhä kirja vei niin mukanaan, että sain sen luettua kymmenen päivää "etuajassa". Tästä lähtien toivon muistavani lukea Koraania useammin, sillä sain siitä rauhallisen ja levollisen mielen ja vahvistusta uskolleni. Tunsin olevani kosketuksissa pyhyyden kanssa. Ylipäätään se, etten lukenut juurikaan muita kirjoja ja kiinnitin huomiota myös katsomieni televisio-ohjelmien sopivuuteen, tuntui tukevan uskon vahvistumista. Kuinka helppoa onkaan sortua pahan ajattelemiseen ja tekemiseen, jos sille antaa mahdollisuuden! On kuitenkin muistettava kohtuus, sillä islam on elämistä ja uskon harjoittamista arjen keskellä.

Lähde: http://www.123greetings.com/
aff-bin/card/71/106210
Sain vihjeen varsin hyvästä internet-sivustosta melko myöhäisessä Ramadanin vaiheessa. Productive Ramadan-sivustossa on monipuolisesti kaikkea Ramadaniin liittyvää itsensäkehittämisaineistoa ja tekstejä pohdintoja varten. Aion kahlata sitä läpi vielä pyhän kuun päätyttyäkin. Mitä olen tämän kuukauden aikana ymmärtänyt on se, että pahasta pidättäytyminen ja hyvään pyrkiminen eivät ole vain yhden kuukauden asia, vaan koko elämän mittainen prosessi, johon vain kiinnitetään erityisen paljon huomiota juuri Ramadanin aikaan.

Koska Eid al-Fitr kolkuttelee jo kulman takana, ohessa tervehdys tuohon juhlaan liittyen. Kunpa muistaisimme elää Ramadanin hengen mukaisesti myös vuoden muina kuukausina.

5 kommenttia:

 1. Eid Mubarak sinullekin, sisko!
  Minusta sinun täytyy olla ylpeä itsestäsi vaikka et paastonnutkaan sairautesi vuoksi, Jumala kyllä tietää, että olet Häntä ajatellut ja Hän palkitsee sinut.
  Voimia sinulle!

  VastaaPoista
 2. Salam aleikum,
  kiitos kommentista, mukavaa kuulla taas sinusta! Kummasti sitä tuntee huonommuutta, vaikka onkin toiminut islamin sääntöjen mukaisesti. Mieluummin paastoamatta kuin joutua huonoon kuntoon, varsinkin kun on vielä pieni lapsi hoidettavana. Ehkäpä voin muistaa Jumalaa muilla tavoilla.

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän kyllä täysin, että saattaa tuntea itsensä ''huonommaksi'' kuin muut, mutta Jumala on kaikessa viisaudessaan antanut meille uskonnon, jonka ei pidä olla meille taakka vaan ilo ja Jumalalle kiitos tästä. Ja sinulla on vielä lapsi, joten se on jo suuri siunaus sinulle itsessään! Alhamdulillah :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kauniista sanoistasi Hawa!

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...