perjantai 15. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Ekovuosi Manhattanilla

Ekovuosi Manhattanilla on kertomus yhdysvaltalaisen Colin Beavanin ja hänen perheensä yrityksestä elää yksi kokonainen vuosi mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Perhe asuu keskellä New Yorkia ja heidän aikomuksensa on kokeilla, onko elämä mahdollista ilman hissejä, pakattua tai kaukaa tuotua ruokaa, yksityisiä ja julkisia liikennevälineitä, televisiota, ilmastointia tai pesuaineita. Eikä tarkoitus ole elää mahdollisimman askeettisesti, vaan niin, että elämästä pystyy myös nauttimaan.

Koska kyse on yhdysvaltalaisperheestä, lähtökohdat ovat tietysti erilaiset kuin suomalaisessa vastaavassa. Noutoruokaan, takseihin, metroon ja pilvenpiirtäjiin - ylipäätään tietynlaiseen kertakäyttöiseen "muovielämään"  - tottuneen kansalaisen näkökulmasta katsottuna muutos on huima. Sen vuoksi perhe luopuu totutuista mukavuuksista vaiheittain: ensin pyritään vähentämään jätteiden tuotantoa minimiin ja vähitellen perhe luopuu matkustamisesta ja siirtyy lähiruokavalioon, vain käytettyjen tavaroiden ostamiseen, katkaisee sähköt ja alkaa säännöstellä veden käyttöä. Muutokset ovat hyvin äärimmäisiä, mutta samalla ne osoittavat, missä kulkee raja tyydyttävän ja kerskakulutuksen välillä. Varsinkin perheen vaimo on ensin joitakin muutoksia vastaan, mutta usein käy niin, että hän antaa myös sysäyksen viedä muitakin muutoksia eteenpäin. Vaihe vaiheelta perhe huomaa, että lopulta luonnon kannalta suotuisampi elämäntapa on myös ihmisille itselleen laadukkaampi ja antoisampi. Niinpä perhe päättää pitää ympäristöystävällisestä elämäntavasta kiinni vielä sittenkin, kun vuosi on jo kulunut umpeen ja kokeilu virallisesti päättynyt.

Kirjan joka luvun yhteydessä on niin runsaasti tietoa eri tekojemme vaikutuksista ympäristöön ja ilmastonmuutoksen etenemiseen, että ainakin minulle lukijana tuli monta kertaa mieleen, että taidamme tosiaan tarvita jonkin tämäntyyppisen kirjan herättämään meidät toimintaan luonnon puolesta. Tekojemme ei tarvitse olla kovin radikaaleja, vaan jo pienillä teoilla pääsee alkuun ja niillä voi olla merkitystä luonnon kannalta. Vai voimmeko elää hyvällä omallatunnolla, kun tiedämme tuhoavamme samalla monien eläinlajien kantoja kriittiselle rajalle ja tuotamme juomaveteemme niin paljon kemikaaleja ja hormoneja, että ne vaikuttavat jopa lisääntymisterveyteemme? Kirjan lopussa on laaja liite kestävämmästä elämäntavasta kiinnostuneille, joskin monet siinä mainitut järjestöt ja liikkeet toimivat vain Yhdysvalloissa. kirjan ajatukset ovat kuitenkin sovellettavissa paikasta riippumatta. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi.

Tekniset tiedot:
Beavan, Colin: Ekovuosi Manhattanilla
Suomentaja: Soili Takkala
ISBN: 978-951-1-22740-3
Otava 2010
Sidottu, 317 s.
Kirjastoluokka: 50.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...