lauantai 9. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Häpeän monet kasvot

Häpeä on inhimillinen,  jokaisen ihmisen elämään kuuluva ilmiö. Sitä ei ole aina helppo tunnistaa, sillä se voi piiloutua muiden tunteiden, kuten surun, mustasukkaisuuden tai vihan, taakse. Häpeällä voikin olla monta naamiota, ja paremman itsetuntemuksen vuoksi meidän olisi hyvä selvittää kokemiemme tunteiden todellinen alkuperä. Usein taustalta löytyy häpeä eri muodoissaan, ja monet häpeän muodot ovat saaneet alkunsa jo varhaislapsuudessa.

Kirjassaan Häpeän monet kasvot Ben Malinen käsittelee häpeän syntyä, sen erilaisia ilmenemismuotoja sekä häpeän torjuntamekanismeja. Malinen puhuu häpeänappuloista, häpeän tunteen laukaisevista tekijöistä, naisten ja miesten tunteman häpeän eroista sekä häpeän tunteen lähisukulaisista. Kirja on oiva opas vanhemmalle, joka voi näin paremmin tiedostaa toimintatapoja, joilla välttää tahallinen ja ajattelematon häpeän tunteen juurruttaminen lapsen mieleen. Toisaalta teos auttaa aikuista tunnistamaan omia lapsuudenaikaisia häpeän tunteen syntymiseen liittyviä tilanteita, jotka voivat seurata häntä pitkälle aikuisuuteen saakka. Häpeä voi olla ihmiselle hyväksi: se auttaa esimerkiksi noudattaman yhteiskunnan sääntöjä. Liiallinen ja vääränlainen häpeän tunne voi kuitenkin kahlita niin, että että ihmisen oma minuus voi jäädä löytymättä. Itsessäni kirja herätti monenlaisia ajatuksia, ja teoksen lukuisat esimerkkitapaukset auttavat luultavasti jokaista samastumaan häpeän tunteen laajaan kirjoon. Minulle tuli yllätyksenä, että häpeä on niin kokonaisvaltainen, niin perusteelisella tavalla ihmisen toimintaan ja identiteettiin vaikuttava tunne.

Tekniset tiedot:
Malinen, Ben: Häpeän monet kasvot
ISBN: 951-625-982-0
Kirjapaja 2003
Sidottu, 220 s.
Kirjastoluokka: 14.16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...