maanantai 11. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa

Satu Rommi ehti elää kymmenisen vuotta Lontoossa, kun hän tunsi tulleensa kolmekymppisenä elämänsä kääntöpisteeseen. Hän etsi elämälleen uutta suuntaa ja päätyi joogakiinnostuksensa seurauksena Intiaan, joogaharrastajien tuntemaan keskukseen Mysoreen. Siellä hän osti kahden amerikkalaisen naisen kanssa kahvila-majatalon ja aloitti liiketoiminnan tarkoituksenaan palvella länsimaista tulleita joogaopiskelijoita.

Kaikki vaikuttaa aluksi lupaavalta ja Rommi toivoo voivansa itsekin edetä joogaharrastuksessaan ylemmälle asteelle. Melko pian karu totuus kuitenkin iskee silmille: sen sijaan että Mysoressa voisi keskittyä henkisen minänsä vahvistamiseen, täyttää arjen kaikenlaisista käytännön haasteista selviytyminen. Kaasupullojen säännöstely, nurkissa vilistävät pienet otukset, epäpätevät korjaajat ja ennen kaikkea vaativat jooga-asiakkaat osoittautuvat kerta toisensa jälkeen hermoja koetteleviksi ja pakotettu kestohymy meinaa hyytyä. Länsimaista palvelutasoa on käytännössä mahdotonta tuottaa intialaisilla resursseilla ja henkilökunnalla, vaikka moni niin näyttää olettavan.

Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa on sympaattinen, pilke silmäkulmassa kirjoitettu selviytymistarina suomalaisen naisen elämästä maassa, johon Rommi ei ensivierailunsa jälkeen aikonut enää koskaan palata. Kirjassa on mielenkiintoista seurata, kuinka Rommi vähitellen alkaa sopeutua intialaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan niin, että vieraillessaan länsimaisten turistien suosimissa turistikohteissa hän tuntee moraalista ylemmyyttä muita länsimaisia ihmisiä kohtaan. Kirjan lopussa on erillinen joogan perusteita  ja sen merkittävää gurua, Gurujia, koskeva osuus.

Tekniset tiedot:
Rommi, Satu: Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa
ISBN: 978-952-5734-62-1
Basam Books 2009
Sidottu, 216 s.
Kirjastoluokka: 48.132

1 kommentti:

  1. Kiitos jälleen hyvästä kirja-arvostelusta! Näitä on oikein mukava lukea ja tullut näiden kautta myös muutama kirja listaani ''kirjoja-joita-haluaisin-lukea''. :)
    Itse ihailen suuresti noin rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat jättää vanhan taakse ja lähteä kokemaan uutta! He ovat nähneet ja kokeneet, mutta kuitenkin löytävät uuden tavan lähestyä tätä suurta ja ihmeellistä elämää, jonka Jumala on kaikessa viisaudessaan meille antanut, Jumalalle kiitos siitä.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...