sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Kirjastokissa

Pienen iowalaisen kaupungin, Spencerin, kirjaston palautusluukusta löytyy hyisenä talviaamuna vuonna 1988 pikkuruinen kissanpentu. Kirjastonjohtaja Vicki Myron ottaa pennun hoitoonsa, saa sen virkoamaan ja pian siitä tulee koko kirjaston henkilökunnan lemmikki. Eikä pelkästään henkilökunnan: ei kulu aikaakaan, kun kissa on valloittanut myös kirjaston asiakkaiden ja käytännössä kaikkien muiden kaupungin asukkaiden sydämet. Aikana, jolloin Yhdysvaltain maaseudulla on meneillään raju muutos ja ihmisiä on jäänyt työttömäksi ja siten taloudellisten ja muiden huolien painamaksi, Deweyksi nimetyllä kirjastokissalla on aivan oma tehtävänsä: tuoda kodikkuutta ja viihtyisyyttä kirjastoon sekä vähentää asiakkaiden stressiä ja saada heidät tuntemaan aivan erityisiksi. Spencerin kirjaston asiakasmäärä kasvaa kirjastokissan myötä räjähdysmäisesti ja Deweyllä riittää ihailijoita ympäri Yhdysvaltojen ja vähitellen myös muualla maailmassa eri julkaisuissa ilmestyneiden juttujen myötä.

Kirjastokissa on hellyyttävä tarina kissasta, joka on kuin tehty kirjastoelämää varten: se rakastaa julkista elämää ihmisten keskellä, huomion kohteena olemista ja lohdutuksen antamista. Se onnistuu yhdistämään ihmisiä, joilla ei ennen ollut juurikaan tekemistä keskenään; se onnistuu vähentämään ihmisten välisiä jännitteitä ja lisäämään ystävällisyyttä ja myötätuntoa. Se on myös suureksi lohdutukseksi ja avuksi "emolleen" kirjastonjohtaja Vicki Myronille, jolla on ollut rankkoja kokemuksia yksinhuoltajuudesta, vaikeasta äiti-tytär-suhteesta,  äitinsä sairaudesta ja kuolemasta sekä omista pitkäaikaissairauksistaan. Kirjastokissa saa myös kaltaiseni kissattoman lukijan sydämen sulamaan ja ihmettelemään sitä, kuinka suuri vaikutus eläimillä voi olla elämäämme.

Tekniset tiedot:
Myron, Vicki ja Bret Witter: Kirjastokissa
Suomentaja: Laura Beck
ISBN: 978-951-1-22325-2
Otava 2008
Sidottu, 301 s.
Kirjastoluokka: 67.452

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...