lauantai 23. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Köyhyyden ammattilainen

Köyhyyden ammattilainen kertoo kolmekymppisen Petteri Savion elämästä kehitysyhteistyöntekijänä Sambiassa. Savio on saanut kolmen vuoden pituisen pestin Sambian Lusakaan valvomaan suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön tukemia projekteja. Hän työskentelee pääasiassa järjestön toimistolla, josta käsin hän tekee myös useita eri pituisia matkoja tarkastamaan projektien etenemistä maan syrjäisemmillä alueilla.

Savio eroaa palkattomaan vapaaehtoistyöhön lähteneestä työntekijästä siten, että hän asuu tilavassa usean huoneen talossa, jonka hoitamiseen tarvitaan pari palvelijaa. Hän tekee toimistolla kahdeksan tunnin työpäiviä ja töiden jälkeen odottavat usein iltariennot kosteine illanviettoineen ja usein vaihtuvine naistuttavineen. Toisin sanoen hän muistuttaa afrikkalaisten mielestä paljon sitä kuvaa, joka heillä on länsimaisista ihmisistä: hän on paikallisiin nähden varakas valkoinen, joka asuu jossakin määrin eristettynä ja etuoikeutettuna köyhempään kansanosaan nähden. Saviolle työ vaikuttaa olevan vain työtä, vaikkakin hän käy silloin tällöin päänsä sisällä kädenvääntöä siitä, kuinka paljon köyhiä pitäisi auttaa.

Minua kirjassa häiritsi se, ettei kulunut varmaan päivääkään, etteikö Savio olisi ryypännyt tai käynyt illanvietoissa. Alkoholin juomisen määrä tuntuu suurelta siihen nähden, että hän pystyi kuitenkin hoitamaan annetut työtehtävät aikataulun mukaan. Kirjassa antaa kuitenkin ajattelemisen aihetta sen suhteen, miten Suomen myöntämiä kehitysyhteistyömäärärahoja käytetään eri kohteiden hyväksi; joidenkin arvioiden mukaan apu tulisi lopettaa hyödyttämänä kokonaan, sillä sen turvin käynnistetyt projektit hyvin todennäköisesti päättyvät, kun avustusrahojen saapuminen lakkaa. Kirja on kirjoitettu hyvin todentuntuisesti ja sen kautta saa näkökulman sambialaiseen ajattelutapaan, yhteiskuntaan ja kulttuuriin - eikä vähäisimpänä syynä liene se, että kirjan kirjoittanut Salminen on itse ollut kyseisessä maassa työnantajansa Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen lähettämänä.

Tekniset tiedot:
Salminen, Esa: Köyhyyden ammattilainen
ISBN: 978-951-0-340-06-6
Johnny Kniga Kustannus 2008
Sidottu, 255 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...